Auto ćemo u budućnosti "ažurirati" kao smartfon

Sa naglim razvojem informacionih tehnologija i povezivosti automobila na Internet, ali i sa očekivanom ekspanzijom vozila na električni pogon, koncepcija auto-servisa, kakav je on danas, mogla bi dramatično da se promeni.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 28.09.2017.

11:25

Auto ćemo u budućnosti
Softver vozila može biti ažuriran i nove funkcije mogu biti dodate automobilu – preko noæi, enkriptovane i zaštiæene od neovlašæenog pristupa (Foto: Bosch)

U budućnosti, vlasnici automobila biće u mogućnosti da unaprede bezbednost, autonomnost i performanse svog automobila bez napuštanja svog doma.

Začetke takvog načinja servisiranja, odnosno unapređenja postojećih sistema u vozilu, već možemo da vidimo na primeru američkog proizvođača električnih automobila, Tesle, koji mnoge funkcije na vozilima svojih kupaca poboljšava daljinskim putem, ažuriranjem softvera putem Interneta.

Ubuduće, ažuriranje softvera u automobilu biće jednostavno kao i ažuriranje aplikacija u pametnom telefonu, smatraju u kompaniji Bosch.

Dodir ekrana pametnog telefona biće dovoljan za ažuriranje softvera vozila ili za preuzimanje novih podataka direktno sa "cloud"-a, bez potrebe za posetom auto-servisu.

"U narednih nekoliko godina, automatska ažuriranja sistema biće moguća u svakom novom automobilu", kaže dr Markus Hejn, član upravnog odbora kompanije Bosch.

"Bežična ažuriranja su veoma pogodna za vozače, a Bosch je razvio sve aspekte potrebne za ovaj proces – od upravljačkih jedinica i infrastrukture za komunikaciju između automobila do modernih tehnologija enkripcije i IoT cloud-a", objašnjava Hejn.

Novi standardi u unapređenju automobila

Ažuriranje softvera omoguæava vozaèima da naknadno aktiviraju funkcije kao što je autonomno parkiranje (Foto: Bosch)
Više elektronike, više funkcija, više programa - automobil postaje pametni telefon na točkovima. Ažuriranje softvera vozila postaje izuzetno važno.

Nove funkcije mogu omogućiti dodatne pogodnosti, čak i nakon kupovine vozila. Bežična ažuriranja softvera uskoro će postati standardna funkcija.

Mnoga današnja vozila poseduju preko 100 ugrađenih upravljačkih jedinica. Čak i putnički automobili imaju između 30 i 50 jedinica i njihov softver upravlja skoro svakom funkcijom unutar vozila.

Takođe, svakim danom sve više i više vozila je umreženo – sa Internetom, ostalim automobilima i infastrukturom. Ovo znači veći rizik od slabih veza u softveru vozila, kao i veću mogućnost manipulacije.

U tom kontekstu, ažuriranje softvera preko cloud-a nudi rešenje koje obezbeđuje da u sistemima vozila uvek bude najnoviji softver čime se unapređuje i bezbednost na putu.

"Automobili se voze po 15 ili više godina. Bežična ažuriranja sistema smanjiće potrebe za posetom auto-servisu", kaže Markus Hejn. Dodatno, ažuriranje putem cloud-a znači da sve više funkcija sa sve većim obimom može biti naknadno dodato.

Elektronske upravljačke jedinice mogu biti ugrađene u vozilo i delimično aktivne ili neaktivne, a naknadnim preuzimanjem i instalacijom softvera, puštene u rad sa najnovijim funkcijama.

Na primer, sistem upozorenja na nenamerno napuštanje vozne trake ili pomoć pri parkiranju mogu biti naknadno dodati.

Nisu samo vozači ti koji imaju koristi od bežičnog ažuriranja. U 2015. godini 15 odsto reklamacija u automobilskoj industriji u SAD imalo je veze sa greškama u softveru, pokazuje studija zasnovana na podacima iz Nacionalne asocijacije za bezbednost saobraćaja (NHTSA) u SAD, dok je prethodne četiri godine ova brojka je bila samo 5 odsto.

"Za proizvođače automobila i njihove kupce, takove posete auto-servisima su čisto gubljenje vremena i novca, a bežična ažuriranja ih mogu značajno smanjiti", objašnjava Hejn.

Ažuriranje direktno sa cloud-a

Bezbedno, brzo i jednostavno – upravo tako radi bežično ažuriranje.

Potrebno je na vozačevom pametnom telefonu ili multimedijalnom sistemu vozila odabrati i potvrditi opciju ažuriranja softvera. Ova informacija će biti poslata u cloud odakle će biti izvršeno preuzimanje programa.

Podaci mogu biti preuzeti dok je automobil u pokretu ili preko noći kada je parkiran u garaži. Čim je vozilo u bezbednim uslovima (kada je, na primer, parkirano), ažuriranje softvera će biti primenjeno na odgovarajuću upravljačku jedinicu, i odmah će biti spreman za rad.

A kakva je bezbednost?

Bezbednost i dobra interakcija automobilske elektronike, cloud-a i softvera su ključni za bežična ažuriranja. U Boschu kažu da je bezbednost podataka osigurana najnovijim tehnologijama enkripcije razvijenim od strane Escrypt filijale te kompanije.

Kompleksna infrastruktura bezbednosti sa kompletnom enkripcijom čuva prenos podataka od neovlašćenog pristupa. Sve interakcije između automobila i cloud-a, bezbednosni protokoli i filteri deluju kao zaštini zid da bi se izbegli pokušaji hakovanja.

Kako bi obezbedio da bežična ažuriranja ne budu samo bezbedna, već i brza i pouzdana, Bosch koristi tehnologije brzog ažuriranja. Ovo ubrazava proces ažuriranja i smanjuje trošak, zbog toga što veličina podataka za prenos ostaje mala.

Još jedna dodatna bezbednosna mera je da prenos ažuriranja u delovima. Ukoliko se javi problem, proces ažuriranja može biti zaustavljen i prilagođen.

Tehnologija u samom središtu bežičnog ažuriranja u ovom slučaju je "Bosch Automotive Cloud Suite". Elementi ovog softvera omogućavaju sve funkcije potrebne za bežična ažuriranja – od strane vozača, proizvođača automobila, pa čak i od strane samih vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: