Stigao je: Kompaktni SUV Volvo XC40

Volvo je objavio zvanične fotografije i tehničke detalje svog novog najmanjeg SUV modela.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

14:20

Stigao je: Kompaktni SUV Volvo XC40
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4425/1851/1658 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2702 mm

Kao što smo mogli da vidimo na prvim fotografijama koje su "procurile" na Internet polovinom septembra, Volvo je prilikom oblikovanja produkcijskog XC40 ostao dosledan dizajnerskoj studiji, uz manje modifikacije koje su izvedene iz praktičnih i ekonomskih razloga, kao što su spoljne kvake koje su na konceptu bile sakrivene u vratima, dok su na serijskom modelu - konvencionalne: Kako bi izašao u susret kupcima koji žele da njhov automobil izgleda atraktivnije, Volvo je ponudio 17 dvobojnih kombinacija karoserije i krova, kao i velike alu felne, dostupne u više dimenzija (18-21 inč).

Stilski elementi spoljašnjosti uglavnom su preuzeti od najnovije generacije Volvo modela, a sličan dizajnerski jezik primenjen je i u kabini, koja je razumljivo skromnijeg izgleda u odnosu na veće SUV modele, XC60 i XC90.
Prtljažnik: 460 l
Volvo je putnicima u kabini obezbedio znatno više korisnog prostora za odlaganje sitnica, u koji mogu da se smeste stvari poput laptopa, tableta ili nekoliko flaša vode.

Na središnjoj konzoli dominira ekran multimedijalnog sistema dijagonale 9 inča, dok se umesto klasične instrument table, ispred vozača nalazi veliki, 12,3 inčni TFT displej.

Multimedijalni sistem se lako povezuje sa smartfon uređajem putem Android Auto i Apple CarPlay funkcija.
Kao što je već poznato, XC40 postavljen je na novu modularnu mehaničku platformu, nazvanu CMA, koju je Volvo razvio zajedno sa matičnom kompanijom, kineskim Geely-jem.

Ova platforma namenjena je i drugim kompaktnim Volvo modelima iz familije "40", koji će biti predstavljeni u godinama koje dolaze, a podržava i verzije sa elektromotorm, odnosno plug-in hibridnim sistemima.
Brojni su sistemi asistencije koji se brinu da vožnja u novom Volvo SUV-u bude ugodna i bezbedna.

Među njima su i delimični autopilot - Pro Pilot Assist, zatim sistem koji upozorava vozača na potencijalnu opasnost od sudara i automatski koči ako vozač ne reaguje, sistem za zaštitu putnika i ublažavanje posledica u slučaju izletanja vozila sa puta, upozorenje na nailazak automobila sa boka sa funkcijom automatskog kočenja, a tu su i kamere koje pokrivaju svih 360 stepeni oko vozila.
Motorizacija za evropsko tržište obuhvata pet pogonskih jedinica.

Osnovnu verziju XC40 pogoni T3 benzinac sa 156 ks, nešto jači T4 raspolaže sa 190 ks, dok se u vrhu benzinske ponude nalazi T5 sa 247 ks.

Dizelaši su D3 sa 150 konjskih snaga i D4 koji isporučuje 190 ks. Izbor pogonskih sistema biće kasnije upotpunjen još nekim agregatima, uključujući i plug-in hibridnu verziju, ali i čisto električni model.

U ponudi su modeli sa prednjim, kao i pogonom na sva 4 točka.
Volvo XC40 počeće da se proizvodi u novembru u Gentu, u Belgiji, a prvi primerci će stići do kupaca početkom 2018. Startna cena za model T3 iznosi 31.000 evra, dok će najbogatije opremljeni primerci biti skuplji od 40.000 evra.

XC40 imaće veoma jaku konkurenciju na evropskom tržištu u vidu BMW-a X1, Audi-ja Q3 i Mercedesa GLA.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: