EuroNCAP: Od 9 novih modela, čak 7 sa pet zvezdica

Preostala dva modela dobila su jednu zvezdicu manje na ovom nezavisnom testu bezbednosti novih modela za evropsko tržište.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 07.09.2017.

09:32

EuroNCAP: Od 9 novih modela, čak 7 sa pet zvezdica
Screenshot YouTube/EuroNCAP

EuroNCAP objavio je rezultate sa najnovije ture "kreš" testova na kojima se našlo čak devet modela automobila.

Ispitivanja bezbednosti ove nezavisne organizacije sa sedištem u Briselu prošli su: Ford Fiesta, Jeep Compass, Mazda CX-5, Mercedes C klase Cabriolet, Opel Grandland X, Renult Koleos, Opel Ampera-e, Kia Rio i Kia Picanto.

Očekivano, svi SUV modeli (Compass, CX-5, Grandland X i Koleos) osvojili su najviše ocene za bezbednost. Njima su se pridružili nova Fiesta i Mercedes C klase Cabriolet, koji su takođe dobili po 5 zvezdica, dok je 4 zvezdice dobio električni Opel Ampera-e.

Kia Rio i Picanto testirani su u dve verzije - sa standardnom opremom i sa dodatnim bezbednosnim paketom. Rio je ocenjen sa 5 zvezdica sa dodatnim paketom, dok je u standardnoj verziji koja se prodaje na tržištu prikupio samo 3 zvezdice.

Što se tiče manjeg Picanta, on je dobio 4 zvezdice u verziji sa dodatnim bezbednosnim paketom, dok je bez njega ostao na oceni 3.

Podsećamo, EuroNCAP je 2016. uveo duple testove i ocene za one modele koji u standardnoj opremi nemaju bezbednosi paket opreme - jedan za verziju sa standardnom opremom i drugi za varijantu koja ima opcione elektronske sisteme bezbednosti.

Na taj način, potencijalni kupci automobila lakše mogu da uporede bezbednosne karakteristike osnovnih verzija različitih modela. Takođe, oni koji planiraju da nabave novi automobil bolje će razumeti u kojoj meri opcioni sistemi asistencije doprinose bezbednosti u vožnji, jer će im biti predočene ocene za obe verzije - bazičnu i onu sa dodatnom sigurnosnom opremom.

Zato su i ova dva modela kompanije Kia ispitivani dva puta.

U nastavku možete pogledati snimke najnovijih testova bezbednosti koje je objavio EuroNCAP: Ford Fiesta: Renault Koleos: Opel Ampera-e: Opel Grandland X: Kia Rio: Kia Picanto: Jeep Compass: Mazda CX-5: Mercedes C klase Cabriolet:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: