Đaci su krenuli u školu, vozači usporite!

U petak 1. septembra počinje nova školska godina. Kao i obično, u ovom periodu apelujemo na vozače da povedu posebnu pažnju dok voze u zonama u kojima se nalaze škole i da prilagode brzinu kretanja svojih automobila.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 01.09.2017.

09:00

Đaci su krenuli u školu, vozači usporite!
Foto: B92

Došao je kraj još jednom raspustu. Posle više od dva meseca, škole se od ovog petka ponovo pune učenicima. I za đake i za vozače to je period kada je potrebno da se ponovo priviknu jedni na druge i kada treba da budu posebno oprezni.

Na vozačima je ipak veći stepen odgovornosti, jer od toga kolikom brzinom se kreću zavisi da li će se zaustaviti na vreme ako dete slučajno istrči na put.

Podsećamo da je brzina kretanja u zoni škole u naselju ograničena na 30 km/h, u periodu od 7 do 21 h, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno.

Brzina od 30 km/h izabrana je jer se smatra "opraštajućom brzinom" za decu koja se svojom nepažnjom nađu na kolovozu u trenutku kada nailazi automobil. Pri toj brzini vozač ima veće šanse da zakoči i izbegne pešaka, odnosno dete ima veće šanse da preživi ako ga vozilo udari.

Zato je veoma bitno da kao vozači budemo svesni da svako povećanje brzine kretanja vozila u zoni škole smanjuje mogućnost izbegavanja saobraćajne nezgode i povećava verovatnoću tragičnog ishoda eventualne nesreće.

U uređenim društvima kazna je poslednja mera koja bi trebalo da natera vozače da budu pažljivi u blizini škola, ali ako kod vozača ne postoji svest da njegovo ponašanje za volanom može da ugrozi bezbednost dece na ulici, malo je verovatno da će kazna imati neki uticaj.

Ipak, podsećamo da je za prekoračenje brzine u zoni škole predviđena kazna i do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i zabrana upravljanja motornim vozilom do 12 meseci.

Osim ponašanja vozača, na bezbednost đaka u saobraćaju u znatnoj meri utiču i roditelji.

Roditelji će najbolje pripremiti dete za kretanje od kuće do škole sopstvenim pozitivnim primerom, što je naročito bitno kada je reč o đacima prvacima, koji tek počinju da pohađaju školu.

Svim đacima želimo srećan i bezbedan početak nove školske godine!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: