Agencija bez direktora, ko uvozi polovnjaka u problemu

Veliki broj fizičkih lica i auto-placeva u Srbiji, koji su uvezli polovne automobile i pored plaćenih dažbina ne mogu da ih registruju zato što iz Agencije za bezbednost saobraćaja ne mogu da dobiju Uverenje o ispitivanju, piše sajt Polovni automobili.

Podeli
Foto: B92 (arhiva)
Foto: B92 (arhiva)

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Problem je u tome što Agencija za bezbednost saobraćaja trenutno nema direktora, a jedino je on ovlašćen da potpisuje ovakve i druge dokumente. Jasmina Milošević, koja je do sada bila vršilac dužnosti (v.d.) direktora ABS, više nije na toj funkciji.

Agencija za bezbednost saobraćaja nemoćna po ovom pitanju

Agencija nema direktora, što znači da ne postoji osoba koja umesto njega može da potpiše potrebna dokumenta, pa nema ni završetka čitave procedure neophodne da bi se uvezeni auto registrovao.

Na žalost, Agencija za bezbednost saobraćaja ne može da reši ovaj problem samostalno, pošto o postavljanju direktora odlučuje Vlada Srbije.

Kada će situacija biti rešena?

Problem će biti rešen tek kada Vlada Srbije odluči o postavljanju novog direktora ili privremenog vršioca dužnosti direktora, koji će moći da potpisuje dokumenta.

Poslali smo zvanično pitanje Kancelariji za saradnju sa medijima Vlade Srbije i čim dobijemo odgovor, objavićemo ga. Uglavnom – trenutno se ništa ne zna ništa, ni zvanično, ni nezvanično.

Isti scenario se već odigrao 2016. godine

Poslednjeg dana 2015. v.d. Milan Božović otišao je sa te funkcije. Umesto njega niko nije mogao da potpisuje dokumenta, pa je čitava "mašinerija" stajala celog januara 2016. Tek 28. januara Vlada Srbije imenovala je Jasminu Milošević, dosadašnju v.d. direktora, pa je situacija rešena.

Šta da rade oni koji su kupili i uvezli kola, a ne mogu da dobiju papire iz Agencije za bezbednost saobraćaja?

Na žalost, mogu samo da čekaju. Nikakvo urgiranje kod Agencije za bezbednost saobraćaja nema svrhe. Kao što smo već rekli – tek kada se postavi novi direktor ili v.d. direktora, krenuće potpisivanje dokumenata i izdavanje Uverenja.

Inače, kada je sve u redu, klikom na ovaj link i unošenjem broja šasije (VIN) možete da proverite status svog predmeta (vozila).

Blokirani i atesti/reatesti za plin, zatamnjena stakla, kuke za vuču…

Isti problem postoji i kada je u pitanju ispitivanje vozila sa ugrađenim uređajem za plin ili metan, takozvani atest i reatest – ukoliko vam ističe ili je istekao atest, a morate da registrujete auto, možete se naći u velikom problemu. Jedino direktor Agencije za bezbednost saobraćaja može da stavi finalni potpis, a njegovo mesto je trenutno upražnjeno.

Stoga postoji opasnost da se veći broj vozača nađe u situaciji da uprkos tome što su sve obavili regularno i na vreme – ne mogu da registruju svoj auto.

Za skidanje uređaja za plin takođe treba obaviti istu proceduru, a blokirano je i atestiranje zatamnjenih stakala, ugrađene kuke za vuču, kao i druge prepravke.

I ovaj problem biće rešen tek kada Vlada Srbije odluči o postavljanju novog direktora ili privremenog vršioca dužnosti direktora, koji će moći da potpisuje dokumenta.

Prati B92 na Viberu

Aktuelno

Galerija: BMW X3 za 2018.

BMW je početkom leta u fabrici u Spartanburgu predstavio novu, treću generaciju SUV modela X3. Uoči početka prodaje ovog automobila, bavarski proizvođač objavio je obimnu galeriju fotografija u kojoj dominira najsnažnija M40i verzija sa 360 ks i 500 Nm.

Aktuelno utorak 17.10. 13:59 Komentara: 29
strana 1 od 271 idi na stranu