Najprodavaniji hibridni automobil slavi 20. rođendan

Nakon testa najnovije, četvrte generacije Toyote Prius, koji ste mogli da čitate za vikend, podsetićemo se prvog Priusa koji je predstavljen pre tačno dve decenije.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.08.2017.

12:17

Najprodavaniji hibridni automobil slavi 20. rođendan
Koncept prvog Priusa iz 1995.

Za poslednjih 20 godina automobilska industrija doživela je velike promene.

Danas, kada su automobili sa hibridnim pogonom uobičajena pojava na putevima, a čisto električni modeli polako osvajaju tržište, teško je zamisliti da je samo dve decenije ranije Toyota Prius debitovala kao prvi serijski putnički automobil sa hibridnim motorom.
Koncept prvog Priusa iz 1995.
Produkcijska verzija ovog modela pojavila se 1997, ali priča o Priusu počinje 1993, kada je Toyota najavila “automobil za 21. vek”, kako ga je tada japanska kompanija nazivala.

Pokrenut je projekat G21, koji će izroditi prvu generaciju Toyote Prius.
Koncept prvog Priusa iz 1995.
U početku je cilj projekta bio da se razvije automobil koji sa istom količinom goriva kao konvencionalni modeli može da pređe za 50% veću razdaljinu. Kasnije je ovaj cilj povećan na poboljšanje od 100% autonomije u vožnji.

Razmatrano je više ideja o tome kako bi trebalo da izgleda pogonski sistem, ali se Toyota na kraju odlučila za benzinsko-električni hibridni pogon.
Toyota Prius I (1997.)
Koncept je prikazan u jesen 1995. i imao je 1.5 litarski D4 benzinski agregat i kondenzator u kome se skladištila električna energija, dok se snaga prenosila na točkove pomoću CVT menjača.

Uz pomoć stop/start sistema Toyota je uspela da spusti potrošnju na oko 3,3 l/100 km. Serijski model lansiran 1997. ostao je u velikoj meri dosledan konceptu, a fabrički deklarisana potrošnja iznosila je oko 3,6 l/100 km.
Iako je prva generacija bila tehnološki revolucionarna, tek je pojava Priusa 2 privukla veći broj kupaca, da bi do danas, kada je aktuelna 4. generacija Toyote Prius, ukupna prodaja ovog modela premašila 5 miliona vozila.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: