Alfa Romeo zapretio: Neka se Porsche pripazi na Ringu

Italijanski proizvođač hrabro najavljuje da će novi model Stelvio na čuvenoj nemačkoj stazi Nirburgring dokazati da ja najbrži SUV na svetu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 17.11.2016.

10:39

Alfa Romeo zapretio: Neka se Porsche pripazi na Ringu

Sajam automobila u Los Anđelesu protiče u znaku nekoliko zanimljivih svetskih premijera, među kojima veliku pažnju ljubitelja automobila privlači SUV Alfa Romeo Stelvio. Dodatnu atrakciju predstavlja to što su Italijani najpre izložili najsnažniju, Quadrifoglio verziju, koja svoj pravi karakter najbolje iskazuje na trkačkoj stazi.

Kada kažemo "na trkačkoj stazi", mislimo pre svega na Nirburgring, gde novi modeli automobila najčešće upoređuju performanse i rezultate sa konkurencijom. Proizvođači koji smatraju da imaju automobil koji može da postane "kralj Nirburgringa" u svojoj klasi, pokušaće da se dočepaju ovog zvanja, jer je to važan marketinški adut.

Među najvećim rivalstvima na Ringu je ono između produkcijskih automobila sa prednjim pogonom, gde se poslednjih godina vodi ljuta bitka između modela kao što su Renault Megane RS, Honda Civic Type R, Seat Leon Cupra, Golf GTI...
Lansiranjem Alfa Romea Stelvio Quadrifoglio zaoštrava se konkurencija među SUV modelima. Šef italijanskog proizvođača, Reid Bigland, rekao je novinarima u Los Anđelesu da su simulacije pokazale kako je Stelvio u stanju da obiđe "Nordšjalfe" krug na Nirburgringu za 7 minuta i 59 sekundi i da nadmaši Porsche Cayenne Turbo S koji drži rekord sa rezultatom 7:59.74.

Sa druge strane, on je kao direktne konkurente - koje će Stelvio Quadrifoglio takođe ostaviti iza sebe na Ringu - imenovao Porsche Macan Turbo, Mercedes AMG GLC 43 i Audi SQ5.
Podsećamo, Alfin SUV koristi istu "Giorgio" mehanički platformu na kojoj je bazirana i nova limuzina Giulia. Ispod haube verzije Quadrifoglio je poznati 3.0 twin-turbo V6, koji se nalazi i u modelu Giulia Quadrifoglio. Ovaj agregat, razvijen u Ferrariju, isporučuje 510 ks i 600 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Snaga se prenosi na sva 4 točka pomoću osmobrzinskog automatskog menjača, koji stepene prenosa menja za svega 100 milisekundi. U Alfa Romeu kažu da Stelvio Quadrifoglio do stotke stiže za oko 4 sekunde, dok je maksimalna brzina automobila 284 km/h.

Proizvođač će kasnije ponuditi i "skromnije" varijante Stelvia, među kojim je i 2.0 turbo benzinac sa 280 ks.

Inače, Alfin SUV dobio je ime po jednom od najzanimljivijih i najizazovnijih puteva za vožnju koji se nalazi u italijanskim Alpima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: