VW predstavio Golf za 2017: Šta je novo?

Redizajn sedme generacije modela Golf nije doneo veće promene u dizajnu spoljašnjosti, ali su zato značajno unapređeni sadržaji u kabini vozila a tu je i novi, ekonomični 1.5 benzinski motor.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 11.11.2016.

10:18

VW predstavio Golf za 2017: Šta je novo?
VW Golf R Line za 2017.

Prilikom restilizacije određenog modela obično se najviše govori o stilskim promenama na spoljašnjosti automobila a zanemaruju se, na prvi pogled skrivena, unapređenja na polju mehanike, motorizacije i funkcionalnost vozila.

Kao što smo se uverili na prvim fotografijama koje su "procurile" pre zvanične prezentacije Golfa za 2017, Volkswagen je zadržao postojeći dizajn iz 2012. godine, kada je predstavljena aktuelna, sedma generacija ovog modela. Ipak, nije baš sve ostalo isto.
VW Golf R Line za 2017.
Izvršene su manje stilske korekcije, a oni koji se bave detaljima uočiće nova LED svetla u farovima, dok je maska hladnjaka dobila hromiranu lajsnu koja treba da pojača vizuelnu utisak prednjeg dela automobila. Preoblikovan je i prednji branik, pa Golf sada ima nešto dinamičniju pojavu.

Verzije sa bogatijim paketima, opremljene adaptivnim tempomatom i/ili sistemom za sprečavanje sudara, imaju skriveni prednji radarski senzor iza maske hladnjaka.
VW Golf R Line za 2017.
Na zadnjem delu Golfa za 2017. primećuju se nove svetlosne grupe. Njihov oblik nije promenjen, ali jeste sadržaj, i to tako da će se sve verzije automobila isporučivati sa stop svetlima koja su u potpunosti izvedena u LED tehnologiji.

Kao doplatana opcija dostupni su migavci čiji se LED segmenti uključuju jedan za drugim - s leva na desno, ili s desna na levo, u zavisnoti od toga o kojem je pokazivaču pravca reč. Kada vozač uključi migavac, diode počinju da se pale jedna za drugom u nizu, dodatno naglašavajući smer skretanja automobila. Ovaj tip migavaca debitovao je 2013. godine na restilizovanom Audiju A8.

Osim svetlosnih grupa, neznatno je restilizovan i zadnji branik a novine koje se odnose na spoljašnjost Golfa zaokružuje proširena ponuda boja karoserije i alu felni.
Kada zakoračimo u unutrašnjost automobila, odmah se primećuju dve značajne promene u kabini.

Kupcima je sada na raspolaganju potpuno nova, digitalna instrument tabla. Umesto analognih instrumenata, tu je veliki 12,3 inčni ekran koji je već neko vreme dostupan na modelima Audija najnovije generacije, ali i na novom Passatu.
Digitalna istrument tabla u ponudi je kao doplatna opcija, a njen prikaz se može menjati. Osnovna postavka sastoji se od dva kružna pokazivača - obrtomera i brzinomera, između kojih se nalazi digitalni klaster na kome se prikazuju podaci sa putnog kompjutera, ali koji se lako pretvara u navigacionu mapu.

Vozač može da izabre jednu od pet različitih postavki instrument table.
Druga važna novost u kabini je unapređeni multimedijalni sistem, koji se u najskupljoj verziji isporučuje sa velikim 9,2 inčnim ekranom visoke rezolucije osetljivim na dodir.

Sistem podržava glasovne komande, ali i takozvano "upravljanje pomoću gestova", odnosno pokreta ruke. Naime, neke komande mogu se aktivirati zamahom šake ispred ekrana, bez potrebe da se njegova površina dodiruje prstima. Ova opcija dostupna je samo u okviru najskupljeg Discover Pro multimedijalnog sistema, a Volkswagen je najavio da će u 2017. biti u ponudi i u drugim modelima te marke.
Kada je reč o bezbednosti, kupci redizajniranog Golfa mogu da računaju na bolju opremu nego ranije. Između ostalog, na raspolaganju je i Traffic Jam Assist koji olakšava vožnju u gradskim gužvama, kada se vozi na malom rastojanju od drugih vozila po principu stani-kreni.

Ova tehnologija smanjuje rizik od udara drugog vozila otpozadi, ali i zaustavlja automobil u slučaju da vozač ne reaguje na vreme, kako bi se sprečio kontakt sa vozilom koji se nalazi ispred. Sistem je u stanju i da detektuje odsustvo pažnje kod vozača i da ga upozori, pa čak i da zakoči automobil ako on ne reaguje.
VW Golf GTI za 2017.
Promene na Golfu za 2017. nisu zaobišle ni motorizaciju. Tako je osnovna GTI varijanta, koju pogoni 2.0 TSI, pojačana sa 220 ks na 230 ks (169 kW). Oni kojima to nije dovoljno, mogu da izaberu snažniju, GTI Performance verziju sa 245 ks (180 kW).

Osim toga, Volkswagenovi inženjeri razvili su potpuno novi sedmostepeni menjač sa duplim kvačilom, koji je zamenio postojeći DSG sa šest brzina.
VW Golf Variant za 2017.
Golf za 2017. dobio je i novi 1.5 litarski TSI Evo motor koji proizvodi 150 ks (110 kW) i 250 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ovaj agregat opremljen je tehnologijom deaktivacije cilindara, koja mu omogućava prosečnu potrošnju od 4,9 l/100 km i CO2 emisiju od 110 g/km.

Isti agregat biće dostupan i u BlueMotion verziji sa 130 ks (96 KW) i 200 Nm, i potrošnjom od 4,6 l/100 km.
Redizajn Golfa 7 obuhvatio je i električni e-Golf, a tehnički detalji biće poznati sredinom novembra, posle zvanične premijere zakazane za sajam automobila u Los Anđelesu. Pored toga, restilizovana je i karavan verzija - Golf Varijant.

Volkswagen će prve porudžbine početi da prima u decembru. U toj kompaniji najavljuju da se preporučene cene redizajniranog Golfa neće razlikovati u odnosu na one koje važe za aktuelnu verziju ovog modela.

U nastavku možete pogledati promo klipove, u kojima se najbolje vide novine na Golfu za 2017: Spoljašnjost: Unutrašnjost:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: