Kina želi da 40% automobila bude na struju do 2030.

Kina je pojedinačno najveće automobilsko tržište na svetu, a do 2030. trebalo bi da postane i najveće tržište električnih vozila na planeti, piše Blumberg.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 08.11.2016.

10:10

Kina želi da 40% automobila bude na struju do 2030.
Foto: BMW i3 (ilustracija)

Vlasti najmnogoljudnije zemlje na svetu žele da njihovi putevi postanu bezbedniji, a zagađenje izazvano izduvim gasovima putničkih automobila bude znatno manje, navodi se u izveštaju Ministarstva industrije i informacionih tehnologija.

Planovi za narednih 15-ak godina predviđaju mnoge značajne promene u drumskom saobraćaju. U izveštaju se navodi da je plan da do 2025. godine 20% automobila koji se kreću kineskim putevima koristi neku vrstu auto-pilota ili samovozeće tehnologije, dok bi do 2030. oko 40% automobila za pogon koristilo električnu energiju.

Kada je reč o sistemima asistencije vozaču, Kina želi da do 2020. čak polovina automobila u saobraćaju bude opremljena tehologijom automatskog kočenja u slučaju opasnosti od sudara. Osim toga, plan je da do 2030. godine 10% vozila na drumovima bude opremljeno samovozećom tehnologijom koja omogućava potpuno autonomnu vožnju bez intervencije čoveka za upravljačem.

Jedna od prepreka za ostvarivanje ovog plana je pravne prirode, s obzirom da Kina još uvek ne dozvoljava ni testiranje vozila sa auto-pilotom. Zbog toga kineske vlasti rade na zakonima koji će regulisati ovu oblast.
Foto: Nissan Leaf (ilustracija)
Kina u svojim izveštajima sva vozila sa alternativnim pogonskim sistemima (Plug-in hibride, električna vozila, automobile sa vodoničnim gorivnim ćelijama) svrstava u jednu grupu. Najnoviji podaci pokazuju da je u 2015. kupcima isporučeno svega 330.000 automobila koji spadaju u tu kategoriju.

Plan za 2030. je veoma ambiciozan i predviđa da zaj broj poraste na čak 15,2 miliona godišnje.

Kineske vlasti fokusiraće se na to da manja vozila sa konvencionalnim motorima zamene klasičnim električnim automobilima, dok će se kod velikih modela ići na alternativu koja podrazumeva Plug-in hibridnu tehnologiju - kombinaciju benzinskih i elektromotora. Da bi se nacija usmerila ka kupovini "zelenijih" automobila, planirano je uvođenje podsticaja poput državnih subvencija.

Vest o kineskim planovima za uvođenje većeg broja elektroautomobila poklapa se sa nedavnom najavom kompanije Renault-Nissan koja namerava da na tom tržištu ponudi jeftin električni model po ceni do 8.000 dolara, a sličnu ideju ima i Volkswagen koji bi jedno takvo prostupačno vozilo izrađivao u kooperaciji sa lokalnim kineskim partnerima.

Kina razvija i mrežu elektropunjača koja bi se prostirala širom te zemlje, kao jedan od preduslova za masovniju upotrebu električnih automobila. U planu je da se do 2020. izgradi čak 5 miliona mesta za punjenje, dok bi do 2025. taj broj porastao na 25 miliona, a do 2030. na 80 miliona punjača. Trenutno u Kini postoji 57.000 javnih lokacija za dopunu baterija elektroautomobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: