Fordovi novi sistemi asistencije za veću bezbednost

Ford razvija i usavršava čitavu paletu novih tehnologija koje će u bliskoj budućnosti doprineti sigurnijoj vožnji i smanjiti opasnost od saobraćajne nezgode, kako u urbanim sredinama, tako i izvan naseljenih mesta.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.11.2016.

13:30

Fordovi novi sistemi asistencije za veću bezbednost

U ovom proizvođaču kažu da će se inovativni sistemi asistencije u serijskim modelima naći za par godina, a trenutno se vrše testiranja u realnim uslovima saobraćaja.

Jedna od tehnologija je sistem za izbegavanje sudara, koji pomaže vozaču da skrene vozilo i zaobiđe prepreku, bilo da je u pitanju neki predmet na putu, ili drugo vozilo koje se naglo zaustavilo. Sistem je osmišljen tako da se može koristiti kako u gradu, pri malim brzinama, tako i na otvorenom putu ili autoputu, a funkcioniše pomoću radara i kamere koji detektuju prepreku.

Kada prepozna opasnost, sistem asistira vozaču kako bi ovaj lakše zaobišao prepreku i izbegao udes: Druga tehnologija je sistem koji upozorava vozača da se automobil kreće ulicom ili putem sa jednosmernim tokom saobraćaja - ali u pogrešnom smeru. Ovaj sistem asistencije koristi informacije iz navigacionog sistema automobila i kameru koja je instalirana u vozilu iza vetrobranskog stakala.
Kada kompjuter "shvati" da se automobil kreće suprotnim smerom od dozvoljenog, upozorava vozača audio i vizuelnim signalom.
Ford radi i na unapređenom sistemu asistencije pri parkiranju. Osim što automobil, na pritisak dugmeta, automatski okreće volan i kontroliše gas i kočnicu, on kontroliše i brzine menjača, odnosno ubacuje iz "prve" u rikverc, i obratno.

Novi parking sistem funkcioniše prilikom paralelnog, kao i kod parkiranja pod pravim uglom u odnosu na pravac pružanja ulice.
Prilikom isparkiravanja u rikverc, sistem detektuje bočno kretanje iza vozila, bilo da je u pitanju drugi automobil ili pešak, i upozorava vozača na opasnost.

Takođe, Ford razvija i napredni sistem farova koji uz pomoć prednje kamere, u uslovima mraka ili smanjene vidljivosti, prepoznaje kada se vozilo približava raskrsnici ili kružnom toku, i prilagođava svetlosni snop, kako bi se to područje bolje osvetlilo i na vreme uočili drugi automobili, biciklisti ili pešaci:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: