Volkswagen ljut, izgubio zlatnu koku

DHL je u saradnji sa nekoliko renomiranih firmi napravio lako električno komercijalno vozilo za sopstvene potrebe, uskrativši tako potencijalno unosan posao Volkswagenu koji je tu nemačku kompaniju snabdevao modelom Caddy.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2016.

10:22

Volkswagen ljut, izgubio zlatnu koku
StreetScooter (Foto: DHL)

Kako bi svoj vozni park osvežio flotom ekološki prihvatljivijih vozila, nemački DHL se okrenuo električnom pogonu. S obzirom da nisu uspeli da neophodna električna dostavna vozila pronađu u proizvodnom programu neke od velikih svetskih auto-kompanija, u DHL-u su odlučili da angažuju brojne firme iz oblasti industrije automobilskih delova i komponenti, i naprave sopstveni van na struju.

Vozilo nazvano StreetScooter nastalo je u saradnji sa kompanijama kao što su Bosch (zaslužan za pogonski sistem) ili Hella (pobrinula se za svetlosne grupe). Na ulicama se već nalazi oko 1.000 primeraka StreetScooter vana, a planirano je da se u narednom periodu u saobraćaj uvodi oko 5.000 vozila godišnje.

Radni vek eksploatacije ovog vozila je 16 godina, ako se koristi šest dana u sedmici, po 10 sati svakodnevno. I dok DHL ne krije da je ponosan na StreetScooter, u Volkswagenu nisu srećni zbog toga što im deo kolača uzima kompanija čija delatnost nije proizvodnja automobila. Naime, DHL je između ostalog, ranije koristio i VW Caddy kao dostavno vozilo, pa su u nemačkom auto-gigantu verovatno računali da će i ubuduće nastaviti da snabdevaju ovaj poštanski servis svojim vozilima.

U razgovoru za Rojters, šef Volkswagen grupe, Matijas Miler, izrazio je ogorčenje zbog odluke DHL-a da više ne sarađuje sa njima.

"Veoma sam ljut. Pitam se, zbog čega se nisu obratili našoj kompaniji, Volkswagen komercijalna vozila, i sa njima konstruisali nešto slično?"

On je rekao da i dalje ne odustaju od saradnje sa DHL-om i da će pokušati da se ubace u posao preoizvodnje električnih dostavnih vozila.

Volkswagen, kao i druge velike svetske auto-kompanije, još uvek nije u potpunosti spreman za masovnu proizvodnju pristupačnog električnog automobila. Na ovogodišnjem sajmu automobila u Parizu predstavljen je koncept budućeg velikoserijskog električnog putničkog vozila, ali se produkcijska verzija očekuje tek 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: