Audi u Parizu predstavio novi Q5

Druga generacija Audija Q5 imala je premijeru na pariskom auto-salonu. Automobil na evropsko tržište stiže početkom 2017. godine, a proizvodiće se u Meksiku.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

09:29

Audi u Parizu predstavio novi Q5

Audi nas je već navikao da prilikom lansiranja nove generacije nekog od modela ne očekujemo velika iznenađenja na polju dizajna. Tako je i sa novim Q5, koji ima prepoznatljivu spoljašnjost, karakterističnu za automobile iz Ingolstadta.

Ipak, s obzirom da je prva generacija u prodaji još od 2008, Audi je novi model stilski značajno modernizovao i vizuelno prilagodio aktuelnoj gami.
Maska hladnjaka i farovi oblikovani su u skladu sa savremenim dizajnerskim tendencijama nemačkog proizvođača. To znači da su naglašene horizontalne rešetke na maski, i da je ona uokvirena širokim hormiranim ramom, dok su farovi tanji i izduženiji.

Promene na zadnjem delu su manjeg obima, a takođe su najuočljivije na svetlosnim grupama, ali i na braniku. Završeci izduvnih cevi sada su trapezodinog preseka, i međusobno su vizuelno povezani.
Razlike između dve generacije možda nisu toliko vidljive spolja, ali da je reč o potpuno novom automobilu svedoči podatak da je Q5 i do 90 kg lakši od prethodnika, zahvaljujući pre svega novoj mehaničkoj platformi.

Osim toga što je sada lakši, Audi Q5 je i neznatno veći od prethodne generacije. Automobil je dugačak 4,66 m, širok 1,89 m i visok 1,66 m, dok je međuosovinsko rastojanje 2,82 m.
Povećan je i kapacitet prtljažnika, pa korisna zapremina iznosi 550-610 litara, u zavisnosti od položaja zadnjih sedišta, dok se obaranjem naslona dobija prtljažni prostor od 1.550 l.

Unutrašnjost je takođe tipična za Audi, ali je znatno modernizovana u odnosu na do sada aktuelnu verziju. Ekran multimedijalnog sistema izmešten je na vrh centralne konzole, pa kao i kod drugih modela najnovije generacije ovog proizvođača ima izgled manjeg tableta.
Komande klima uređaja su savremenije i lepše dizajnirane, baš kao i novi volan koji je u S Line paketu sportski "zasečen" na donjem delu.

Najvažnija novina u kabini je 12,3 inčni digitalni displej koji je zamenio konvencionalnu analognu istrument tablu. Kao opcija, na raspolaganju je i head-up displej.
Motorizacija će u početku obuhvatiti 2.0 TFSI benzinski agragat sa 252 ks (185 kW) i tri 2.0 litarske TDI jedinice, sa 150 ks (110 kW), 163 ks (120 kW) i 190 ks (140 kW). U vrhu ponude nalaziće se 3.0 V6 TDI koji isporučuje 286 ks (210 kW) i 620 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Za prenos snage koristiće se šestobrzinski manuelni ili sedmostepeni S tronic automatski menjač, dok je za najsnažniji dizel motor rezervisan osmostepeni automatski tiptronic.
Svi modeli standardno su opremljeni Audijevim quattro pogonom na sva 4 točka, osim baznog dizelaša koji u osnovnoj varijanti stiže sa prednjim pogonom, a 4x4 verzija se doplaćuje.

Novi Audi Q5 opremlljen je i sistemom vazdušnog oslanjanja, pa kao i u većem Q7, vozač na raspolaganju ima pet predefinisanih modova. Odabirom svakog od njih menja se odstojanje od tla, kako bi se automobil prilagodio vožnji po različitim putnim podlogama, terenima i uslovima.
Bazne verzije Audija Q5 postavljene su na 17 inčne točkove, dok se uz doplatu mogu dobiti i 18-ice.

Za pakete S Line i Audi Design Selection rezervisane su alu felne promera 19 inča, a kao opcija mogu se naručiti još veći točkovi, prečnika 21 inč.
U odnosu na prethodnika, koji se proizvodio u Nemačkoj, novi Q5, koji u prodajne salone stiže početkom 2017. godine izrađivaće se u Audijevoj fabrici u Meksiku. Početna cena u Nemačkoj iznosiće 45.100 evra.

Pogledajte promotivne video klipove: .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: