Koji auto-giganti preskaču Pariz ove godine?

Sajam automobila u Parizu, koji se početkom jeseni svake druge godine naizmenično održava sa frankfurtskim auto-salonom, prilika je da proizvođači automobila iz čitavog sveta predstave svoja najnovija dostignuća. Pa ipak, sve je više poznatih marki koje se neće pojaviti na najvećoj svetskoj automobilskoj smotri.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.09.2016.

12:35

Koji auto-giganti preskaču Pariz ove godine?
Detalj sa sajma u Parizu 2014. (Newspress.co.uk)

Ford, Volvo i Rolls-Royce su neki od najpoznatijih automobilskih brendova koji neće biti prisutni na ovogodišnjem sajmu u glavnom gradu Francuske, koji svoje kapije za posetioce otvara 1. oktobra, piše Automotive News Europe.

Auto-salon u Parizu važi za najposećeniju izložbu četvorotočkaša na svetu, a jedna je od manifestacija koja iz godine u godinu privlači veliku medijsku pažnju i okuplja brojne stručnjake iz automobilske industrije. Iako auto-kompanije od ovakvih sajmova imaju veliku marketinšku korist, prisustvo na velikim međunarodnim salonima automobila sa sobom nosi i značajne materijalne troškove, koji se mere milionskim sumama.

Zbog toga su proizvođači počeli da preispituju svoje učešće na njima, vagajući kolika je dobit u odnosu na uložen novac, i mogu li ta sredstva korisnije da se utroše.
Aston Martin na sajmu u Parizu 2014. (Newspress.co.uk)
Nije retkost da neka kompanija, pogotvo ako je specijalizovana za superliuksuzne ili supersportske automobile, preskoči veliki auto-salon kako bi uštedela novac, jer nema tako često novi model koji bi na sajmu promovisala.

U Parizu ove godine neće biti Aston Martina.

"Ranije je bilo pravilo da jednostavno morate da se pojavite na svakom velikom međunardnom auto-salonu. Ali, shvatili smo da postoje mnogo bolji načini da se potroši novac od obaveznog prisustva na baš svim sajmovima", izjavio je prvi čovek Aston Martina, Endi Palmer.

Volvo je još jedan od poznatih automobilskih brendova koji će zaobići Pariz. Ovaj proizvođač je još 2014. najavio da će u okviru nove marketinške strategije, koja je fokusirana na reklamiranje i prodaju vozila putem Interneta i društvenih mreža, smanjiti broj nastupa na međunarodnim salonima, pa je siguran učesnik na samo tri svetske izložbe - u Detroitu, Ženevi i Šangaju/Pekingu.
Ford je 2014. u Parizu predstavio novi S-MAX (Newspress.co.uk)
Umesto nastupa na pariskom auto-salonu, Ford je ove godine tokom leta održao niz promocija i prezentacija u Francuskoj, pa će se pridružiti spisku onih koji neće izlagati svoje modele u Parizu, prenosi Automotive News Europe.

Rolls-Royce je ekskluzivni proizvođač superluksuznih automobila, pa su svetske premijere vozila ove marke prava retkost. Kada nema novi model koji bi promovisao, Rolls-Royce će se, umesto pojavljivanja na velikim sajmovima, radije okrenuti malim prezentacijama na koje će pozvati ciljnu grupu kupaca, za koje zna da su zainteresovani (a imaju i dovoljno novca) za nabavku jednog takvog automobila.

Tako je bilo i ovog leta, kada je ugostio probrane zvanice na prezentacijama modela iz aktuelne ponude, pre svega u Italiji, ali i na drugim lokacijama širom sveta.
Lamborghini Asterion Concept na pariskom auto-salonu 2014. (Newspress.co.uk)
U Parizu po svemu sudeći neće biti ni Lamborghinija. Naime, vlasnik italijanske marke, Volkswagen grupa, odlučila je da maksimalno skreše troškove za ovogodišnji sajam, pa tako - osim Lamborghini modela - u glavnom gradu Francuske neće biti ni pretpremijernih gala događaja koji se obično održavaju veče uoči otvaranja sajma za predstavnike medija.

Iako će BMW učestvovati na pariskoj smotri, mnogi visoki zvaničnici kompanije neće se pojaviti na ovom auto-salonu, za razliku od prethodnih godina, s obzirom da bavarski proizvođač istovremeno održava važne sastanke na kojima se odlučuje o strategiji razvoja električnih automobila.

Sa 1,25 miliona posetilaca u 2014, sajam automobila u Parizu i dalje je najmasovnija manifestacija te vrste, ali to ne znači da učešće na njoj povlači sa sobom i veliku prodaju vozila koja bi opravdala visoke troškove nastupa. Pogotovo ako kompanije nemaju novi model koji treba da promovišu.

Sa druge strane, ekspanzija novih tehnologija i načina promocije i prodaje dovela je do toga da veliki međunarodni sajmovi automobila nemaju više isti značaj kao što su imali u drugoj polovini 20. veka.

Auto-salon u Parizu otvara vrata za predstavnike medija 29. i 30. septembra, dok će publika moći da vidi najnovije modele automobila od 1. do 16. oktobra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: