Tesla unapređuje auto-pilot, radar dobija veću ulogu

Prvi čovek Tesla Motorsa najavio je značajna unapređenja auto-pilota na modelima ovog proizvođača, koja će biti implementirana u okviru novog softverskog apdejta automobila.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.09.2016.

11:46

Tesla unapređuje auto-pilot, radar dobija veću ulogu

Tesla Motors je poslednjih meseci u fokusu ne samo automobilskih medija, nakon što je vozač Modela S poginuo na Floridi dok je njegovo vozilo bilo u samovozećem modu. Preliminarni rezultati istrage pokazali su da u ovom slučaju auto-pilot Modela S nije "prepoznao" prikolicu kamiona koji je presecao kolovoz sa sporednog puta, i da ju je registrovao kao vertikalnu saobraćajnu signalizaciju koja se nalazi iznad autoputa.

S obzirom da vozač se u potpunosti oslonio na auto-pilot, njegov automobil udario je bez kočenja u donji deo prikolice pri velikoj brzini. Vozač je nastradao na licu mesta.

Tragični događaj naterao je Tesla Motors da što pre analizira uzorke nesreće i izađe sa rešenjem koje će sprečiti slične nezgode i povećati bezbednost vožnje u auto-pilot modu, od koga proizvođač iz Kalifornije ne odustaje.

Unapređenja dolaze kroz apdejt softvera

Prvi rezultati biće vidljivi ubrzo, kada bude predstavljena verija 8.0 softvera za Tesline modele. Najvažnija intervencija odnosi se na davanje većeg značaja radaru na automobilu, što do sada nije bio slučaj. Naime, auto-pilot se za prikupljanje informacija o eventualnim preprekama ispred vozila ranije primarno oslanjao na prednju kameru, dok je radar bio pomoćno sredstvo.

Sada je radar postao "primarni kontrolni senzor" koji šalje informacije kompjuteru, bez potrebe da potvrda o toj informaciji stigne i od kamere.

Svi modeli Tesla Motorsa još od 2014. opremljeni su i kamerom i radarom, ali je radar korišćen samo kao dopuna kameri. Radar je sada unapređen i šalje potpuniji signal kompjuteru u automobilu, na osnovu čega se stvara 3D slika okruženja.

Na pitanje zašto radar ranije nije imao veću ulogu u sistemu auto-pilota, Tesla Motors odgovara da je to zbog njegove nesavršenosti.

"Signal koji se dobija od radara ima svoje prednosti nad kamerom. On može da se probija kroz maglu, kišu, sneg, čestice prašine, ali ima i svoje nedostatke. Na primer, radar može da detektuje ljude, ali s obzirom da on praktično funkcioniše tako što se njegov signal odbija od metalnih površina kada na njih naiđe, pešaci se prikazuju kao delimično providni."

"Takođe, predmeti kao što su drvo, ili bilo šta što je prekriveno plastikom, praktično su providni kao staklo za ljudsko oko."

"Još jedan problem je što, kada naiđe na neke zakrivljene metalne predmete, radar može da ih prepozna kao znatno veće nego što zaista jesu. Na primer, ako se na putu nalazi odbačena, prazna konzerva od nekog pića, njeno konkavno dno može da 'prevari' radar koji će konzervu da detektuje kao mnogo veći, opasan predmet, zbog čega će auto-pilot automatski zaustaviti automobil, iako za tim nema potrebe."

Radar koji "uči"

U Tesla Motorsu kažu da će davanje većeg značaja radaru biti postepeno i da će ovaj uređaj "učiti" zahvaljujući informacijama koje dobija od drugih Tesla automobila koji prođu jednom istom deonicom puta. Na primer, ako jedan Model S na određenom mestu uoči neki saobraćani znak iznad puta, i tu istu informaciju potvrdi više drugih Tesla vozila prilikom prolaska tom deonicom, informacija će biti zabeležena kao validna u centralnom kompjuteru čiju bazu podataka koriste svi Tesla automobili.

Tako se neće desiti da, recimo, auto-pilot pomisli od prikolice kamiona da je u pitanju saobraćani znak koji visi iznad puta (jer će unapred znati da li na tom mestu postoji znak ili ne). U međuvremenu, dok ne bude siguran šta je posredi, auto-pilot će za svaki slučaj kočiti, kako bi se predupredila nesreća.

Tesla Motors tvrdi da će promene u sistemu auto-pilota omogućiti da se on koristi ne samo tokom vožnje autoputem, već i na silaznim rampama i isključenjima sa autoputa. Takođe, sistem će sa više sigurnosti prepoznavati kada neko drugo vozilo na auto-putu namerava da promeni saobraćajnu traku i ubaci se ispred, kako bi auto-pilot na vreme upozorio vozača na opasnost i, po potrebi, zakočio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: