Premijere: Šta je novo u Mercedesovim kamionima?

Akreditovanim svetskim novinarima pretpremijerno su predstavljeni Mercedesovi noviteti kada je reč o kamionima ovog proizvođača.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 06.09.2016.

13:10

Premijere: Šta je novo u Mercedesovim kamionima?

Tekst - Milan Derbogosijan; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin i Mercedes

Kompanija Daimler Trucks, u čijem sastavu glavnu kariku čine Mercedes-Benz kamioni, predstavila je svoje novitete za sajam komercijalnih vozila u Hanoveru.

Već tradicionalno, Mercedes to čini za odabrane svetske novinare nekoliko meseci pre samog sajma čime se jasno stavlja do znanja da su u ovoj kompaniji uvek spremni za sve situacije i da je faktor iznenađenja isključen (što je inače veliki plus u kamionskom biznisu).
Inače, Mercedes u 2016. proslavlja dva značajna jubileja: 20 godina od lansiranja prve generacije Actrosa i čak 120 godina od proizvodnje prvog kamiona na svetu. Složićete se – istorija za respekt.

Tim povodom lansirana je i limitirana serija aktuelne generacije modela Actros o kome će biti reči u posebnom tekstu. Ovoga puta fokusiraćemo se na nove tehnologije u kamionskoj industriji koje nam Mercedes donosi na tržište.
Direktor kompanije Daimler Trucks lièno je uèestvovao u demonstraciji sistema za spreèavanje udara pešaka
Pre svega tu su novi sistemi podrške bezbednosti i vozaču poput „aktiv brejk asista“ četvrte generacije koji sada ima funkciju prepoznavanja pešaka i njihovog kretanja i blagovremenim upozoravanjem vozača i aktiviranjem kočnica sprečava udar ili znatno smanjuje njegovu jačinu.

Koliko je Mercedes siguran u ovaj sistem najbolje govori činjenica da su demonstraciju na stazi izveli sa svojim direktorom u ulozi pešaka!
Sistem sam koèi umesto vozaèa
Ovaj sistem inače radi u sadejstvu sa još jednim novim sistemom, „sajdgard asist“ (Sideguard Assist) koji čuva živote pešaka ili biciklista koji se nalaze pored kabine kamiona i potpuno su "nevidljivi" za vozača.

U gradskim uslovima gde se vrlo često skreće udesno pod uglom od 90 stepeni, veliki broj nezgoda dešavao se upravo bočnim udarom u pešaka ili biciklistu koje vozač nije mogao da vidi. Sistem sada detektuje opasnost i aktivira kočnice izbegavajući na taj način nesreću.

Zahvaljujući ovim sistemima u Mercedesu očekuju smanjenje broja nezgoda između pešaka i kamiona za čak 50 procenata.
Signalna lampica upozorava vozaèa na objekat u mrtvom uglu
Pored bezbednosti, značajan deo prezentacije posvećen je i novim tehnologijama na polju razvoja motora. Mercedes je predstavio i top verziju rednog šestocilindričnog motora OM470 snage 335 kW (456 KS).

Ovaj motor sada se nudi u pet nivoa snage od 240 do 335 kW, i sa još manjim emisijama CO2 i manjom potrošnjom goriva i do 5 procenata. Ujedno, predstavljeni su i unapređeni motori OM471 (sa potrošnjom goriva manjom do šest odsto) i OM473 (sa smanjenom potrošnjom za tri procenta).
Spreèavanje udarca u drugo vozilo prilikom skretanja udesno
U savremenom životu sve više na značaju dobija izrau „prava informacija u pravo vreme“. Upravo tim smerom krenuli su Mercedesovi inženjeri kada su razvijali nove sisteme komunikacija između kamiona, njegove matične kompanije, centralnog servisa i Mercedesovog centralnog servera.

Naime, zahvaljujući novom servisnom proizvodu „Mercedes-Benz Aptajm“ kamion sada neprekidno i u realnom vremenu komunicira sa svim gore navedenim korisnicima i obaveštava ih o stanju i stepenu trošenja svojih komponenti. Na taj način može se preduprediti neki kvar koji bi mogao dovesti do neplaniranog zadržavanja kamiona u servisnoj radionici.
Boèni senzori
Takođe, ova komunikacija dozvoljava radnicima u servisu da na vreme poruče neophodne delove i pripreme se za redovni ili vanredni dolazak kamiona u servis.

Transfer podataka odvija se preko Mercedesovog „flit bord“ telemetrijskog sistema koji omogućava čak i male softverske popravke kamiona dok je u vožnji, bez ikakvog zadržavanja.

Ukoliko to nije moguće, matični servis kontaktira vozača, daje mu neophodne instrukcije i usmerava ga na najbliži mogući servis kako bi se smanjilo vreme zadržavanja. Sve ovo dešava se potpuno automatizovano čime su mogućnosti greške ljudskog faktora svedene na minimum.
Mercedes Actros - dve decenije na drumovima
Na taj način, Mercedes se ove godine fokusirao prvenstveno na nove modele podrške svojim kupcima, što je za svakog korisnika kamiona (naročite za velike transportne kompanije) mnogo značajnije od samog novog kamiona.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Pionir bezbednosnih tehnologija

Hronologija uvođenja Mercedesovih bezbednosnih sistema:

1981 – prvi ABS sistem (Anti-lock Brake System)
1985 – prvi ASR sistem (Acceleration skid control)
1996 – uvođenje EBS-a i disk kočnica na svim točkovima (Electronic Brake System)
2000 - Proximity Control Assist, Lane Keeping Assist
2001 - Stability Control Assist
2006 - Active Brake Assist 1
2011 - Proximity Control Assist sa Stop-And-Go funkcijom
2012 - Active Brake Assist 3

Verzije OM470 motora

Snaga Obrtni moment
240 kW (326 KS) pri 1600 o/min 1700 Nm pri 1100 o/min
265 kW (360 KS) pri 1600 o/min 1800 Nm pri 1100 o/min
290 kW (394 KS) pri 1600 o/min 1900 Nm pri 1100 o/min
315 kW (428 KS) pri 1600 o/min 2100 Nm pri 1100 o/min
335 kW (456 KS) pri 1600 o/min 2200 Nm pri 1100 o/min

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: