Berilnska premijera: Škoda Kodiaq

Videli ste kako izgleda, sada saznajte šta sve nudi.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 02.09.2016.

09:34

Berilnska premijera: Škoda Kodiaq

Škodin SUV sa 7 sedišta imao je premijeru u četvrtak 1. septembra, na svečanosti u Berilnu. Na taj način, okončana je višemesečna marketinška kampanja tokom koje je češki proizvođač pripremao automobilsku javnost na svoj novi SUV.

Kodiaq je očigledno veoma važan model za Škodu, o čemu svedoči i podatak da je za zvaničnu medijsku prezentaciju odabrana nemačka prestonica. Popularnost SUV i krosover vozila širom sveta i dalje je u porastu, pa ovaj model stiže u pravom trenutku.
Škoda je želela da kupcima ponudi praktično i prostrano SUV vozilo, kojim se bez problema može sići van asfalta. U 4.697 mm dužine stala su tri reda sedišta, tako da Kodiaq može da preveze do 7 osoba, dok je širina 1.882 mm, a visina 1.676 mm.

Međuosovinsko rastojanje od 2.791 mm garantuje veliki komfor, barem za putnike u prva dva reda sedišta. U konfiguraciji sa 5 sedišta, na raspolaganju je izdašan prtljažnik od 720 litara, a obaranjem naslona druge klupe zapremina narasta na 2.065 l korisnog prostora.

Kada je reč o prevozu glomaznih stvari, u Škodi tvrde da u Kodiaq mogu da se smeste predmeti dužine do 2,8 m. U verziji sa 2.0 TDI motorom, pogonom 4x4 i DSG menjačem sa duplim kvačilom, Kodiaq može da povuče prikolicu težine do 2,5 tona.
Osim prostranosti, proizvođač je želeo da putnicima u kabini omogući natprosečan luksuz, pa su u ponudi tri različita nivoa multimedijalnog sistema. Kupci mogu da biraju između osnovnog Bolero uređaja, koji se isporučuje sa 6,5 inčnim ekranom, SmartLink, Android Auto i Apple CarPlay sistemima.

Uz doplatu, dobija se osmoinčni Amundsen, sa navigacijom, dok je u vrhu ponude Columbus, koji dolazi sa fleš memorijom od 65 GB i opcionim LTE modulom sa WLAN hotspot funkcijom koja omogućava priključivanje više mobilnih uređaja na Internet.
Kada je reč o motorizaciji, praktično nema iznenađenja s obzirom da i Kodiaq koristi Volkswagenovu MQB mehaničku platformu, koju deli sa velikim brojem modela iz ove nemačke automobilske grupacije.

Osnovna verzija automobila pogon dobija od 1.4 TSI jedinice sa 125 ks (92 kW) i 200 Nm, a na raspolaganju je i snažnija varijanta istog motora sa 150 ks (110 kW) i 250 Nm.

Za one koji žele moćnijeg benzinca, tu je 2.0 TSI koji isporučuje 180 ks (132 kW) i 320 Nm. Trenutno, u Škodi ne spominju 2.0 TSI sa 280 "konja", koji se nalazi u modelu Superb sa pogonom na sva 4 točka, ali postoji mogućnost da ovaj agregat bude kasnije pridodat paleti motora.
Ponuda dizelaša obuhvata dve 2.0 TDI jedinice - slabiju, sa 150 ks (110 kW) i 340 Nm, i jaču, sa 190 ks (140 kW) i 400 Nm, koja je ujedno i najsnažniji motor u gami.

U zavisnosti od vrste motora, Kodiaq se isporučuje sa prednjim ili 4x4 pogonom, dok su opcije za prenosne sisteme manuelni šestobrzinski, i automatski šestostepeni i sedmostepeni menjači sa duplim kvačilom.

Kao doplatna opcija, nudi se i Volkswagenov Dynamic Chassis Control (DCC) sistem koji omogućava podešavanje oslanjanja kako bi vozilo bolje prijanjalo na putu pri zahtevnoj vožnji, kao i Driving Mode Select tehnologija, za biranje predefinisanih modova u vožnji.
U nižem i srednjem paketu, Active i Ambition, Kodiaq se standardno isporučuje sa točkovima promera 17 inča, dok su za viši Style paket obezbeđene 18 inčne alu felne, a 19-ice se mogu dobiti uz doplatu.

Kodiaq je opremljen i čitavom paletom bezbednosnih sistema asistencije, koju Škoda nudi i u Superbu, poput adaptivnog tempomata, upozorenja na opasnost od mogućeg frontalnog sudara sa funkcijom automatskog kočenja.

Po prvi put, jedan Škodin model opremljen je Area View sistemom kamera, koje se nalaze na prednjem i zadnjem delu vozila i koje omogućavaju vozaču da vidi na ekranu okruženje automobila u rasponu od 360 stepeni, što je naročito korisno u terenskoj vožnji.
Škoda Kodiaq u prodajne salone stiže početkom 2017. godine, a u međuvremenu češki proizvođač saopštiće zvaničan cenovnik ovog modela. Među prvima koji će imati priliku da automobil vide uživo, biće posetioci predstojećeg sajma automobila u Parizu.

Pogledajte promotivne video spotove za ovaj model: .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: