Zašto smo toliko radoznali kada se drugi sudare?

Verovatno vam se bar jednom desilo da naiđete na zastoj na autoputu kroz Beograd, a kada ga prođete shvatite da je gužva nastala zbog sudara koji se dogodio u suprotnom smeru, dok vozači ispred vas usporavaju ne bi li videli šta se to tamo dešava.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2016.

11:09

Zašto smo toliko radoznali kada se drugi sudare?
Foto: B92 arhiva

Radoznalost je u ljudskoj prirodi, ali sa druge strane za očekivati je da je, kada je to potrebno, razum u stanju da nadjača taj osnovni nagon. Zašto onda reagujemo drugačije kada vidimo da su se automobili sudarili u traci u suprotnom smeru?

Da se odmah razumemo, ovde ne govorimo o situaciji kada na putu naiđete na težu saobraćajnu nezgodu koja se upravo dogodila i kada je potrebno da se zaustavite kako biste videli da li je sa učesnicima u nesreći sve u redu i možete li nekako da im pomognete.

Međutim, zaustaviti, ili naglo usporiti vozilo na prometnoj saobraćajnici (kao što je to na primer most Gazela) samo da biste posmatrali prizor dva malo čuknuta automobila u susednoj traci i videli ko je u sudaru gore prošao, osim što je besmisleno može da bude i opasno. Naročito ako se i onaj iza vas zagleda u isti prizor, umesto da prati šta se dešava na putu ispred njega - i zakuca se otpozadi u vaš auto.

Tada ćete vi postati isti onaj prizor u koji ste trenutak ranije radoznalo gledali.

Na autputu se vozi brže nego na drugim saobraćajnicama, a na deonici kroz Beograd, gde je saobraćaj znatno gušći i gde po pravilu vozači ne održavaju bezbedno rastojanje, iznenadnim usporavanjem rizikujete da izazovete i lančani sudar. Čak i ako vozilo koji se kreće direktno iza vas uspe da zakoči, pitanje je da li će vozači u ostalim automobilima reagovati na vreme.

Osim toga, nepotrebnim usporavanjem ometate kretanje drugih vozila i stvarate dodatnu nervozu kod vozača, a nervozan vozač predstavlja dodatnu opasnost na putu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: