Kako povećati bezbednost u gradskoj vožnji?

Najveći broj sistema asistencije u današnje vreme je fokusiran na situacije van naseljenih zona. Međutim, gradska vožnja često predstavlja čak i veći izazov za vozače.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2015.

11:33

Default images

U ovim uslovima postoje brojni događaji koji se dešavaju u isto vreme, uz prisustvo velikog broja automobila, autobusa, privrednih vozila, ali i biciklista i pešaka na koje treba obraćati pažnju.

Ostvarivanje višeg stepena bezbednosti u ovako složenim saobraćajnim uslovima je cilj nekoliko sistema asistencije koje razvija Opel. Oni mogu da alarmiraju vozača ili da nakratko preuzmu kontrolu nad vozilom.

Proizvođač automobila iz Riselshajma radi na inovativnim sistemima vozačke asistencije, što je deo njegove uloge u UR:BAN istraživačkom projektu.

Cilj ovog projekta, u kome učestvuje 31 kompanija iz oblasti automobilske industrije, elektronike i softvera, a koji delom finansira nemačka vlada, je da se vozačima obezbedi napredna podrška, skrojena i namenjena za specifične uslove koje nameće urbani saobraćaj.

Učiniti gradsku vožnju bezbednijom

Svakodnevna praksa pokazala je da, posebno kada je reč o urbanom saobraćaju, pravovremena reakcija vozača često izostaje onda kada je napotrebnija – automobili iznenada izlaze iz parkinga, deca koja se ne vide od parkiranih automobila istrčavaju na put...

Zato je Opel napravio test Insigniju koja ne samo da upozorava vozača na spomenute opasnosti, već takođe može da izbegne sudare sa vozilima i pešacima preduzimajući automatski manevar izbegavanja kroz kombinaciju upravljačkog i kočionog sistema.

Automobil je opremljen naprednom kamerom i radarom, kao i modifikovanim kočionim i upravljačkim sistemima, koji po potrebi mogu da se umešaju u kontrolu nad vozilom.
Drugo Opelovo demonstraciono vozilo pokazuje potencijal za dalji razvoj sistema vozačke asistencije kroz ponašanje vozača.

Koristeći podatke iz vozila i prednju kameru za praćenje, posebno razvijeni algoritam analizira šemu ponašanja vozača da bi predvideo dešavanja u ranoj fazi, kao na primer da li će vozač izvesti manevar promene vozne trake ili ne.

Cilj je opimizacija performansi sistema asistencije, kao što je detekcija mrtvog ugla, tako što će se izbegavati nepotrebna upozorenja i iritiranje vozača, što će doprineti boljem prihvatanju aktivnih sitema bezbednosti od strane vozača u budućnosti.

Automobili i infrastruktura generišu saobraćajne preporuke poslate putem Wi-Fi konekcije

Pored izbegavanja sudara, Opel radi i na unapređenju uslova urbanog saobraćaja u korist vozača, stanovnika gradova i životne sredine.

Kompanija je kreirala demonstraciono vozilo bazirano na Insigniji Sports Tourer, koje pokazuje kako informacije poslate preko Wi-Fi mreže iz središta infrastrukture upravljanja saobraćajem i drugih vozila mogu da se koriste kao preporuke za vožnju u raskrsnicama.

Preporuke mogu pomoći vozaču u smislu bezbednog, nesmetanog prilaska raskrsnici bez suvišnog trošenja goriva, i po mogućnosti bez zaustavljanja.
Kada je reč o unapređenju kvaliteta gradske vožnje, Opel može da se pozove na godine iskustva sa "car-to-X" sistemom komunikacije i istraživanjem u oblasti autonomne vožnje.

Međutim, uprkos ubrzanom napretku kada su u pitanju sistemi asistencije i robotizovani automobili, kompanija ostaje posvećena ideji da je vozač taj koji treba da upravlja autom.

Opel smatra da vožnja predstavlja zabavu, kada nije dosadna niti preterano zahtevna, a upravo su to ciljevi kojima teže sistemi asistencije vozaču koje razvija ovaj proizvođač.

Foto: Opel

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: