SAD: Kraj recesije do kraja godine

Više od 90 odsto ekonomista predviđa da će se recesija u SAD okončati ove godine, mada će oporavak verovatno biti pun potresa.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2009.

10:31

Default images

Ova procena vodećih američkih ekonomista, izražena u danas objavljenom istraživanju Nacionalnog udruženja za ekonomiku poslovanja, u skladu je sa mišljenjem šefa Federalnih Rezervi Bena Bernankea i njegovih kolega.

Dve trećine ekonomista smatra da će recesija u SAD - koja je počela decembra 2007. godine i najduža je od Drugog svetskog rata - biti završena u trecem kvartalu ove godine. Petina predviđa da će do preokreta doći u poslednja tri meseca, a preostali kažu da će se recesija okončati u prvom kvartalu 2010.

Jedna od glavnih sila koja je gurnula ekonomiju u recesiju bila je finansijska kriza koja je udarila prošle jeseni i bila najgora od tridesetih godina. Ekonomisti kažu da je oporavak posle finansijske krize uglavnom spor.

Zbog toga će se nezaposlenost povećati ove godine čak i ako privreda oživi, kažu ekonomisti. Kompanije se neće žuriti da zapošljavaju dok ne budu sigurne da je ozdravljenje uhvatilo koren.

Očekuje se da će za celu godinu stopa nezaposlenosti u SAD biti u proseku 9,1 odsto, što je veliki skok sa prošlogodišnjih 5,8 procenata i više od trenutnih 8,9 odsto.

U prva tri meseca američka privreda se umanjila za 6,1 odsto na godišnjem nivou. Pad u poslednjem kvartalu prošle godine bio je 6,3 procenata što šestomesečni učinak privrede SAD čini najgorim u proteklih 50 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: