Kriza ne utiče na telekomunikacije

Kriza neće uticati na tržište komunikacija u Srbiji, kaže direktor Republičke agencije za elektronske komunikacije Milan Janković.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.01.2012.

11:54

Default images

On dodaje da ne vidi razloga da se to desi pogotovo jer je ukinuta taksa od 10 na mobilnu telefoniju.

Prema njegovim rečima, prihodi tržišta telekomunikacija u 2011. kretaće se oko pet odsto bruto domaćeg proizvoda, što je prošle godine bilo 1,5 milijardi evra. On je kazao da Ratel od 2012. godine očekuje veću konkurenciju na tržištu elektronskih komunikacija i da cene paketa usluga budu niže.

Janković je kazao i da u 2012. godini očekuje nove operatere fiksne telefonije u Srbiji zahvaljujući liberalizaciji tržišta.

U Srbiji, kako je naveo, trenutno posluje oko 80 kablovskih operatera, 192 internet provajdera, četiri operatera koji pružaju usluge u fiksnoj telefoniji i tri u mobilnoj.

"Kada se govori o kablovskoj televiziji, tu faktički postoje četiri veća operatera, od kojih jedan ima udeo veći od 50 procenata", kazao je Janković, isticući da kod tih operatera praktično ne postoji konkurencije jer su geografski raspoređeni.

On je rekao i da je vrednost korpe telekomunikacionih usluga u Srbiji od 20 do 40 evra mesečno, ističući da to predstavlja ograničavajući faktor za razvoj u situaciji kada je mesečni prihod stanovnika Srbije oko 350 evra.

"Morao bi pre svega da se poveća BDP, da građani imaju veće zarade i da onda mogu da odvoje za širokopojasne servise. Širokopojasne komunikacije su budućnost razvoja svih zemalja i to je nesto što može da nam pomogne da rastu BDP i otvaranju novih radnih mesta", istakao je Janković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: