Džaba nećkanje, telefon poskupljuje

Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) objavila je da Telekom Srbije mora da primeni odluke te agencije o cenama telekomunikacionih usluga.

Srbija

Izvor: B92, Blic

Petak, 17.06.2011.

15:38

Default images

Ta obaveza proizilazi, po objašnjenju iz te regulatorne agencije, iz toga što se radi o operateru sa značajnom tržišnom snagom.

Kako je rečeno u Ratelu, Telekom Srbije ne mora da podnosi zahtev za promenu cena već Agencija određuje cene po troškovnom principu na osnovu regulatornog izveštaja o poslovanju te kompanije.

Odgovaralo to Telekomu ili ne, korisnicima fiksne telefonije pretplata će od 1. avgusta poskupeti za 42 dinara, odučila je Republička agencija za elektronske komunikacije. Iako Telekom nije tražio povećanje cena, u Ratelu kažu da je do toga moralo da dođe zbog toga što je neophodno „zaštititi sve učesnike na tržištu“. U Ratelu kažu i da Telekom, ukoliko želi, može da traži da se odluka ospori pred Upravnim sudom, ali oni to zasad nisu najavili.

Ratel je nedavno doneo rešenje po kojem Telekom Srbije mora da poveća cene pretplate za 10,8 odsto i lokalnih poziva u fiksnoj telefoniji za više od 100 odsto, kao i da smanji cene naknade za prijem poziva u fiksnu mežu iz drugih mreža za oko 53 odsto i izjednači cene za sve operatere.

Odredbe Zakona o elektronskim komunikacijama obavezuju Ratel da obezbedi razvoj tržišta i omogući konkurenciju i ravnopravan položaj svih učesnika na tržištu, rekli su u Ratelu.

Među nadležnosti Agencije spada i proglašavanje operatora sa značajnom tržišnom snagom i definisanje obaveza koje takvi operatori moraju da ispune.

Rešenje o rebalansu tarifa je proisteklo iz analize regulatornog izveštaja Telekoma Srbije za 2010. godinu i ima cilj da uspostavi realan odnos između cene lokalnih poziva i cene dolaznih poziva drugih nacionalnih operatora koji se završavaju u mreži Telekoma, ocenio je Ratel.

U Ratelu kažu da je "pretplata malo poskupela, mogla je i više, ali smo vodili računa da to uskladimo sa rastom inflacije".

Telenor: Nismo bili uključeni u utvrđivanje novih cena

Kompanija Telenor nije bila uključena u proces utvrđivanja novih cena u fiksnoj telefoniji koje je predložila Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL). Izvršni direktor korporativnih poslova Telenora Goran Vasić je kazao da bi trebalo razdvojiti dve stvari - jedna je povećanje maloprodajnih cena, a druga je regulisanje cena u veleprodaji.

Činjenica je da veleprodajne cene značajno utiču na cene u maloprodaji, ali je potrebno malo vremena da kompanija izanalizira ono što je RATEL odredio, kazao je Vasić.

Govoreći o pružanju usluga fiksne telefonije, za koju je Telenor dobio licencu pre više od godinu dana Vasić je kazao da se ubrzano radi na razvoju mreže.

"Zvanično smo krenuli da pružamo usluge fiksne telefonije, ali se značajniji uticaj na tržištu može očekivati krajem godine", kazao je Vasić i dodao da će u početku biti fokusirani na biznis korisnike.

U kompaniji Orion telekom navode da je odluka o povećanju cena utvrđena na osnovu Telekomovog troškovnog modela koji je dostavljen Ratelu za 2010. godinu.

"Jedina posledica ove odluke jeste ta da će Telekom povećati poslovni prihod od pretplate za usluge fiksne telefonije za oko 50 miliona evra godišnje. Zasad cene kompanije Orion telekom ostaju nepromenjene, ali ćemo svakako pažljivo pratiti i analizirati situaciju i shodno tome reagovati i odrediti se", objašnjavaju u Orionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: