Vetar “nosi” 1,5 mlrd. EUR ulaganja

Investitori su spremni da ulože oko 1,5 milijardu evra za izgradnju vetrogeneratora u Srbiji ukupne instalisane snage od 1.000 megavata.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 07.03.2011.

09:54

Default images

Predsednica Srpskog udruženja za energiju vetra (SEWEA) Maja Turković kaže, ipak, da postoje ozbiljni problemi u zakonskoj regulativi koja usporava izgradnju vetro-parkova u Srbiji.

"Srbija još nema ni jedan megavat izgrađen za proizvodnju struje iz vetra. Moram da kažem da je Srbija jedna od tri države u Evropi koja nema ni jedan vetro generator na mreži", rekla je Turkovićeva i dodala da je SEWEA udruženje investitora, ne promotera. “To su ljudi koji su spremni da ulože, da razvijaju taj posao godinama”, objasnila je ona.

Odgovarajući na pitanje koje su lokacije u Srbiji najisplativije za eksploataciju energije vetra, Turkovićeva je navela da su to južni Banat, južno Podunavlje i područje oko Negotinske Krajine, koje su najvetrovitije lokacije, napominjući da postoji jedan vetro-park u Inđiji, koji se razvija.

Turkovićava je kazala da je važna energetska infrastruktura, a naši domaći propisi su takvi da investitori sami grade priključnu infrastrukturu, dok u nekim zemljama, kao što je Nemačka to radi država, odnosno javno preduzeće.

“Investitor mora da vodi računa o zaštiti životne sredine, pre svega o zaštiti prirode kada su u pitanju ptice, njihovi koridori, migracije i to je prva adresa, gde država usmerava investitore i pomeraju lokacije za izgradnju na dozvoljena područja da se ne ugrozi eko – sistem”, objasnila je ona.

Turkovićeva je rekla da proces dobijanja građevinske dozvole i ispitivanje isplativosti područja za proizvodnju struje iz energije vetra traje tri do četiri godine. Prvi korak je izmeriti isplativost snage vetra na nekoj lokaciji i ni jedna banka investitoru neće dati kredit ako ne može da se uveri da će taj vetar biti iskorišćen, da će on pokretati turbine i proizvoditi struju, koja će moći da otplati te zajmove, objasnila je Turkovićeva.

"Znači, investitor mora prvo da instalira opremu. Mora da meri godinu do dve. To je ono što traže banke. To vam je znači period, kada vi praktično morate da uložite kapital i nemate nikakvu sigurnost, da li uopšte imate projekat ili ne", rekla je ona.

Kada se to završi, investitor radi studije izvodljivosti, procenu potencijala vetra, zatim izradu plansku dokumentaciju, vetrene regulacije i to investitori sami rade, naravno, u saradnji sa opštinama i sve je to na nivou idejnih projekata i na kraju se traži lokacijska dozvola, precizirala je ona.

"Znači, mi moramo da uložimo četiri godine rada, da dođemo do građevinske dozvole, da bi krenuli da gradimo", objasnila je Turkovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: