Grci (ne) prodaju udeo u Telekomu

Grčka kompanija OTE, manjinski suvlasnik Telekoma Srbija, u pismu Vladi Srbije ne navodi eksplicitno da prihvata predlog da proda svojih 20 odsto udela.

Srbija

Izvor: Danas

Petak, 04.02.2011.

00:13

Default images

Pismo nije tako precizno koncipirano da bi se precizno zaključilo da su za prodaju jer grčka kompanija i dalje ima nerešenih problema koji je ometaju da prihvati predlog da svoje akcije udruži sa državnim, piše Danas.

Naime, jedan od problema za Grke predstavlja nalog Nacionalnog saveta za bezbednost da Vlada iz prodaje izdvoji sistem veza posebne namene koji bi služio za komunikaciju vojske, policije i bezbednosnih agencija. Tu nastaje problem jer OTE računa da je vlasnik 20 odsto svega u Telekomu, pa i tog sistema. Ukoliko bi udružili svoj udeo sa državom Grci bi onda na tenderu prodali manje od 20 odsto odnosno deo umanjen za sistem veza posebne namene.

S druge strane, čak i ako bi im država potvrdila da imaju 20 odsto udela u sistemu veza posebne namene, njima to ništa ne bi značilo jer taj sistem ne bi imao komercijalni karakter pa im to vlasništvo praktično ništa ne bi vredelo.

Tako bi Grci u oba slučaja bili na šteti pa nisu mogli da pristanu na bezuslovnu prodaju. To, prema tvrdnjama sagovornika Danasa, znači da se problemi oko prodaje Telekoma nastavljaju i verovatno će biti potrebni novi razgovori.

S druge strane, u Vladi tvrde da je sve u redu pa je tako rečeno da će Vlada prodati 31 odsto akcija Telekoma od ukupno 58,5 odsto akcija koje država ima u tom preduzeću. Kako navodi ta agencije, odluka je doneta posle zvaničnog obaveštenja grčke kompanije OTE da želi da proda svoj udeo od 20 odsto akcija u Telekomu.
Ukoliko paket od 51 odsto akcija bude prodat po minimalnoj ceni to znači da bi država za svoj udeo dobila tek oko 840 miliona evra. To će, po svemu sudeći, biti premalo da zadovolji sve apetite.

Ministar za infrastrukturu računao je na čak 900 miliona evra za izgradnju puteva, a ekonomski ministri uvereni su da bi veći deo novca trebalo iskoristiti za vraćanje dugova.

Bilo je tu i sitnijih zahteva od po „samo“ 50 ili 100 miliona evra za druge programe. Sigurno je da novca neće biti za sve, a jedno od rešenja biće da se novcem vrate stari dugovi da bi se uzeli novi zajmovi (jeftiniji) i usmerili u kapitalne investicije.

Telekom Austrija može da ima i Vip i Telekom

Antimonopolska komisija najverovatnije će odobriti Telekomu Austrija da, ukoliko kupi Telekom Srbija, na našem tržištu udruženo posluje i sa Vipom, ali uz određene uslove, piše Pres.
U Komisiji za zaštitu konkurencije nisu hteli da potvrde, ali ni da demantuju ta saznanja, i objašnjavaju da postoje tri scenarija. "Može mu se odobriti koncentracija, ne odobriti, ili odobriti uz određene uslove", kažu u Komisiji.

Austrijska kompanija na ovaj način postala je najozbiljniji kandidat za budućeg vlasnika Telekoma Srbija, posle Dojče telekoma, budući da je posle Frans telekoma od ove transakcije odustao i ruski Vimpelkom.

U Ministarstvu finansija navode da je tendersku dokumentaciju do sada otkupilo pet kompanija, a da se očekuje da to ovih dana uradi i „Turksel". On će nastupiti u konzorcijumu sa „Altimo grupom" u vlasništvu ruskog milijardera Mihaila Fridmena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: