EPS vlasnik dela kapitala RTB Bor

Zbog duga za neplaćenu struju, od preko pet milijardi dinara, zaključkom Vlade Srbije odlučeno je da EPS postane suvlasnik u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.08.2009.

08:28

Default images

Vlada Srbije je krajem jula odlučila da, konverzijom dugovanja, dug RTB Bora prema EPS-u pretvori u kapital, a EPS je na sličan način postao suvlasnik u preduzećima "Raška holding" iz Novog Pazara i Politika.

Tačan iznos dugovanja RTB Bor nikada nije zvanično saopšten, ali su procene da je reč o sumi većoj od 500 miliona dolara, a veći deo tog iznosa potražuje sama država, odnosno javna preduzeća.

RTB najviše (oko 200 miliona dolara) duguje Agenciji za stečaj, sanaciju i likvidaciju banaka, dok se obaveze koje ova kompanija ima prema NIS, EPS, JP „Železnice Srbije“ i Fondu za razvoj mere milijardama dinara.

Prema ranijoj izjavi ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića obaveze RTB-a prema poveriocima i infrastrukturna imovina trebalo bi da budu konvertovani u državni udeo u preduzeću, čime će država praktično postati vlasnik RTB-a, a preduzeće biti rasterećeno od obaveza.

Kada je reč o komercijalnim poveriocima najveća dugovanja borskog basena su prema grčkoj kompanija Mitilineos, koja je 2005. godine podnela tužbu protiv države Srbije, zbog nenaplaćenog duga koji ta firma potražuje od RTB Bor. Mitilineos od RTB Bor potražuje 16 miliona dolara i 4.000 tona bakra.

„Od početka godine, RTB nam za isporučenu struju nije platio ni jedan jedini dinar“, kažu u EPS-u i dodaju da „istovremeno, nama država fakturiše PDV za isporučenu struju, tako da smo samo po tom osnovu, iako nam borska kompanija ne plaća električnu energiju, u republički budžet morali da uplatimo nekoliko stotina miliona dinara“.

U RTB nisu želeli da komentarišu činjenicu da je EPS postao suvlasnik borske kompanije. Međutim, u najvećem srpskom proizvođaču bakra i plemenitih metala podsećaju da je upravo borski basen, sopstvenim sredstvima, izgradio najveći deo HE „Đerdap 1“, kod Kladova, koja strujom snabdeva petinu Srbije. A to je, po njima, moralo da se uzme u obzir kada je doneta odluka o promeni vlasničke strukture u RTB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: