Dinkić: Veći porez smanjuje tražnju

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da je apsolutno protiv i neće pristati na povećanje stope PDV-a i poreza na dohodak.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.08.2009.

13:10

Default images

On kaže da je u vreme recesije potrebno povećati tražnju, a povećanje PDV-a i poreza na dohodak bi je dodatno smanjile. "Osim toga to bi bio udar na srednju klasu u Srbiji, koja treba da nas vuče napred", upozorio je Dinkić.

Dinkić je ocenio da će pregovori sa MMF-om "biti teški", istovremeno izražavajući ubeđenje da će predstavnici Vlade Srbije uspeti da se dogovore da se poveća budžetski deficit na 4,5 odsto BDP-a i bez povećanja poreza, ali uz garancije da će se krenuti u ozbiljno smanjivanje javnog sektora.

Ministar ekonomije smatra da vlada treba da se obaveže da će plate u javnom sektoru i penzije ostati zamrznute sve dok ne dođe do vidljivog rasta privredne aktivnosti, pri čemu se mora značajno smanjiti birokratija na svim nivoima i izvršiti reforme u prosveti, zdravstvu i sudstvu u skladu sa evropskim standardima.

"Naša država je preskupa i zato je značajno smanjivanje javnog sektora ključ za dugoročnu stabilnost srpskog budžeta", istakao je Dinkić. On je uveren da će, ukoliko pokažemo stvarnu volju da smanjimo javni sektor i usvojimo potrebne propise i MMF pristati na veći budžetski deficit, kao i na to da deo kredita ide za podršku budžetu Srbije.

On smatra da je nerealno očekivati u 2010. godini da budžetski deficit bude svega tri odsto, jer će kako kaže, on biti veći i u većini evropskih zemalja.

Prema njegovim rečima, makroekonomska slika Srbije se iz meseca u mesec lagano popravlja, iako se u javnosti stiče potpuno obrnuti utisak. "Najgore smo sasvim sigurno pregurali... Treba izdržati, bez ishitrenih poteza, još par meseci, a onda će blagi oporavak privrede postati vidljiv, čak i najvećim skepticima", tvrdi Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: