Gasprombanka preuzima srpsku banku

Stručni tim Gasprombanke sledeće sedmice će doputovati na razgovore sa predstavnicima srpskh banaka koje bi mogli da preuzmu ili dokapitalizuju, kaže Bajatović.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 17.06.2009.

11:35

Default images

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović nakon sastanka sa poslovodstvom Gasporombanke u Moskvi, kazao da je bilo reči o četiri banke sa većinskim državnim vlasništvom i jednoj ili dve privatne banke, ali nije želeo da navede imena tih banaka.

Bajatović je istakao i da je razgovarano o zajedničkom interesu za osnivanje investicionog fonda koji bi se odnosio na učešće ruskog kapitala u privatizaciji u Srbiji.

"Razgovarano je i o dolasku jedne velike osiguravajuće kuće, Sogasa na tržiste Srbije", kazao je Bajatović i dodao da ta osiguravajuća kompanije prati investicije Gasproma u enegetici.

Kako je naveo, sa poslovodstovom Gasprom banke razgovarano je i o učešću na tenderu za kredit od 170 miliona evra za Srbijagas, kojim bi se obezbedila tekuća likvidnost i stabilizovana finansijska situacija preduzeća.

Bajatović je najavio da će u sredu, 24. juna, predstavnici Gasrpom eksporta doći u Novi Sad na konačne razgovore o ugovoru za podzemno skladište gasa Banatski dvor. Time bi se omogućilo da se do kraja juna potpiše ugovor o tom zajedničkom projektu, dodao je.

Prema njegovim rečima, ostalo je još da se precizira i reši i pitanje cene jastučnog gasa koji će utiskivati Gasprom, kao njihov ulog u osnivanju zajedničkog preduzeća Banatski dvor. Punjenje Banatskog dvora moglo bi da počne i pre 1. jula, ako bude tehničkih mogućnosti, kazao je Bajatović i dodao da je razgovarano i o mogućnosti da deo viška kapaciteta Srbijagasa za transport gasa kroz Madjarsku koristi Gasrpom za svoje potrebe.

To bi omogućilo da se smanje transportni troškovi za gas, koji trenutno čine 20 odsto cene gasa u Srbiji, kazao je Bajatović.

Uskoro dogovor o Jugorosgasu

Na sastancima u Moskvi, istakao Bajatović, bilo je reči i o usklađivanju udela vlasništva u zajedničkom srpsko-ruskom preduzeću "Jugorosgas" i o načinu na koji "Srbijagas" treba da preuzme ukupno 49 odsto akcija u tom preduzeću.

"Shodno dogovorima koje smo imali na prethodnom sastanku u Sankt Peterburgu, pokrenuli smo pitanje metodologije i cene po kojoj bi 'Srbijagas' preuzeo 49 odsto "'Jugorosgasa'", rekao je Bajatović u telefonskoj izjavi Tanjugu.

On je izrazio očekivanje da će "Jugorosgas" ubuduće biti dominantniji trgovac gasom na srpskom gasnom tržitu, pošto je, kako je rekao, to preduzeće zamišljeno kao partnerski projekat srpske i ruske strane, koje ima poseban status utemeljen u zakonu.

Direktor "Srbijagasa" je istakao da će razgovori o tome biti nastaviljeni na sledećem srpsko-ruskom sastanku, koji će biti održan u narednom periodu u Moskvi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: