NBS nudi olakšice bankama

NBS će ponuditi olakšice bankama koje omoguće klijentima da kredite vezane za strane valute pretvore u dinarske i ukoliko ne smanje plasman u Srbiju do 2010.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.04.2009.

16:35

Default images

Banke koje žele da dobiju olakšice u poslovanju trebalo bi do 30. aprila da se prijave Narodnoj banci Srbije, a primena mera se može očekivati počeetkom maja.

Uslov za dobijanje olakšica je da banke čiji su većinski vlasnici u inostranstvu do kraja 2010. godine ne smanje plasman novca u Srbiju, odnosno zadrže ih na nivou iz decembra 2008. godine.

Banke bi pored toga trebalo da održe pokazatelje adekvatnosti kapitala i likvidnosti banke u okviru propisanog nivoa.

Njihova obaveza će biti i da klijentima omoguće da kredite u stranoj valuti i kredite indeksirane u stranoj valuti pretvore u dinarske kredite i olakšaju njihovu otplatu.

NBS će bankama koje ispune te uslove ponuditi dinarske kredite sa rokom dospeća do godinu dana i kratkoročne devizne svopove, a oslobodiće ih i od obaveze obračunavanja obavezne rezerve za depozite i kredite primljene iz inostranstva od oktobra 2008. godine do decembra 2010. godine do njihove otplate.

Pored toga, bankama će biti omogućeno da za regulatorne potrebe u kapital uključe obaveze plaćanja prema inostranstvu do visine od 75 odsto osnovnog kapitala.

Banke koje prihvate uslove NBS moći će i da kašnjenje u naplati potraživanja klasifikuju prema naknadno ugovorenom datumu dospeća i da pokazatelj deviznog rizika povećaju sa 10 odsto na 20 odsto kapitala.

"Podrška poslovnih banaka i MMF su jako bitni da bi se održala makroekonomska stabilnost", rekao je guverner NBS Radovan Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: