MMF: Srbija prezadužena u devizama

Srbija, Letonija i Estonija su najugroženije zemlje u srednjoj i istočnoj Evropi po pitanju domaćeg zaduženja u stranim valutama, procenio je MMF.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 06.04.2009.

12:58

Default images

Prema proceni Međunarodnog monetarnog fonda, kako prenosi Fajnenšel tajms, zapadnoevropske banke bi mogle da izgube 160 milijardi dolara u srednjoj i istočnoj Evropi zbog nenaplativih dugova, od 1.600 milijardi dolara koliko su plasirale u tom regionu. Do 20 odsto svih kredita moglo bi biti nenaplativo, preneo je Fajnenšel tajms pozivajući se na izveštaj MMF.

Ograncima zapadnoevropskih banaka u srednjoj i istočnoj Evropi biće potrebno 100 milijardi dolara svežeg kapitala, a u slučaju "ozbiljnije krize širokih razmera" moglo bi im zatrebati i 300 milijardi dolara.

Zemlje istočne i srednje Evrope, uključujući i Tursku, mogle bi se suočiti sa manjkom od 123 milijarde dolara u 2009. godini i 63 milijarde dolara 2010. godine.

To je ukupno 186 milijardi dolara novca koji će u naredne dve godine biti potreban tim zemljama, a koje neće moći da dobiju na tržištu, navodi se u izveštaju.

Najveći "jaz u finansiranju" zabeležiće Poljska - 59 milijardi dolara, Turska - 40 milijardi dolara i Rumunija - 34 milijarde dolara, procenio je MMF.

MMF će, na osnovu kvota zemalja srednje i istočne Evrope u toj finansijskoj instituciji, moći da pruži pomoć od 81 milijardi dolara, a po svoj prilici će biti potrebno da se 105 milijardi obezbedi iz drugih institucija, uključujući Evropsku uniju i vlade zemalja u svetu.

"Biće potrebna strategija za suočavanje sa problemima u razvijenim zemljama EU na koje bi mogla da utiče kriza i finansijski problemi u evropskim zemljama sa privredama u usponu", navodi se u izveštaju MMF-a, što, po pisanju Fajnenšel tajmsa, znači da razvijene zemlje neće izbeći probleme.

Privreda zemalja srednje i istočne Evrope ove godine će pasti za 2,5 odsto, dok je jesenas preojekovano da će biti zabeležen rast od 4,25 procenata.

U izveštaju se preporučuje da zemlje koje su članice Evropske unije, ali ne koriste evro, uvedu u opticaj zajedničku evropsku valutu i pre nego što zvanično pristupe evro zoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: