"Moguć rebalans budžeta za 2009."

Mere za pomoć privredi i građanima počeće da se primenjuju u februaru, a ukoliko bude potrebe, biće i rebalansa budžeta, kaže premijer Mirko Cvetković.

Srbija

Izvor: FoNet

Petak, 16.01.2009.

09:52

Default images

Cvetković je izjavio da ga ne obeshrabruju teškoće sa kojima se suočava vlada usled ekonomske krize i najavio da će u februaru početi primena mera koje treba da pomognu da privreda i građani Srbije što lakše prođu kroz krizu.

On je rekao da očekuje da se ostvari plan rasta bruto domaćeg priozvoda od tri do 3,5 odsto u 2009. godini. “Mi idemo sa verom da ćemo ovu prognozu ostvariti i ako za tri, četiri meseca vidimo da to ne ide, sešćemo i napraviti rebalans”, rekao je Cvetković.

Toliki privredni rast će omogućiti "ako ne porast zaposlenosti, bar da ne dođe do većih gubitaka radnih mesta". "To znači da nećemo po svaku cenu insistirati na održavanju radnih mesta ukoliko ona iza sebe nemaju produktivnost, odnosno ne donose profit, ali nastojaćemo da makar ako možemo i povećamo zaposlenost u odnosu na onu koju smo imali", rekao je on.

Cevtković je podsetio da je budžetom za 2009. godinu predviđeno da plate budžetskih korisnika budu korigovane do nivoa planirane inflacije kako bi se držao isti nivo kupovne moći u ovoj, kao u 2008. godini.

“Nećete sa tim platama bolje živeti u 2009. godini, ali obezbedili smo da se ne živi ni lošije u odnosu na proteklu godinu”, rekao je Cvetković.

On je naglasio da je bankarski sistem veoma stabilan i jedan od stubova oslonca ekonomije, dodajući da prati kako se kreće nivo budžetskih prihoda u 2009. godini i upoređuje sa 2008. godinom.

Mogu reći, iako je rano za zaključke za ovih 15 dana, da se nalazimo u nivou onoga što je planirano, rekao je on.

Premijer je rekao da je u razgovoru sa predstavnicima javnih preduzeća i privrednicima od Vlade zatraženo da obezbedi stabilan kurs dinara.

Govoreći o problemima u snabdevanju gasom iz Rusije, Cvetković je rekao da se radi analiza štete u privredi izazvane nestašicom gasa.
Na pitanje da li će Srbija podneti tužbe protiv odgovornih za prestanak u snabdevanju gasa, premijer je rekao da to analiziraju pravne službe Srbijagasa.

U ponedeljak će, najavio je premijer, biti održan sastanak na kojem će se razmatrati kako da se pomogne Srbijagasu koji je pretrpeo velike gubitkte zbog prekida u isporuci gasa iz Rusije.

Cvetković je takođe najavio da će sledeće nedelje biti održan i sastanak Nacionalnog saveta za infrastrukturu koji će biti posvećen podzemnom skladištu gasa u Banatskom dvoru za čiji dovršetak je, kako je rekao, potrebno od 20 do 25 miliona evra.

Bugarin: Što pre reagovati na krizu

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je da svetska ekonomska kriza neće zaobići našu zemlju i da je potrebno brzo reagovati i sagledati realnost, kako bi se ublažile posledice globalne ekonomske krize, koji su "postali veoma izraženi u Srbiji".

Bugarin je rekao da su ti efekti izraženi, pre svega kroz rast cena, povećanje kursa evra, smanjenje planiranih direktnih investicija, nemogućnost ubrzanog definisanog rasta, koji je zemlja imala u poslednjih četiri-pet godina po stopi od šest do osam odsto. Podsetivši da je ove godine planirano da taj rast bude 3,5 odsto, Bugarin je rekao da je važno da se brzo reaguje da određeni privredni subjekti ne uđu u recesiju, odnosno da kriza ne uzme ozbiljan danak.

On je istakao da bi primena potrebnih mera trebalo da počne što pre, odnosno početkom februara, jer se očekuje da najveći efekat te krize u Srbiji bude manifestovan u periodu mart - april - maj.

Predsednik PKS je rekao da će krizom najviše biti pogođeni sektori crne i obojene metalurgije, automobilske industrije, industrije gradjevinskog materijala i to će imati i indirektne posledice tako da "nijedna privredna grana neće biti zaobiđena".

Prema njegovim rečima, privatizacija će tokom 2009. biti prilično otežana.U Srbiji je trenutno oko 600 kompanija koje u strukturi vlasništva imaju društveni kapital i koje još nisu privatizovane, rekao je Bugarin i ukazao da je potrebno dati određene podsticaje za privatizaciju.

Srbija može biti i regionalni lider u izvozu i da se mogu dati podsticaji i olakšice firmama koje su pretežno izvoznici, istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: