Trgovinski sporazum sa EU od 2009.

Vlada Srbije odlučila je danas da Srbija od 1. januara 2009. godine počne jednostrano da primenjuje prelazni trgovinski sporazum sa Evropskom unijom.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2008.

11:08

Default images

Na sednici otvorenoj za javnost, premijer Srbije Mirko Cvetković predložio je članovima vlade da usvoje informaciju o Prelaznom sporazumu sa EU kako bi se uštedelo na vremenu od početka primene tog dokumenta do dobijanja statusa kandidata za prijem u EU.

Pre glasanja, potpredsedenik vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić rekao je da bi primena Prelaznog sporazuma trebalo da počne od 1. januara 2009. godine, pri čemu će jedna od novina biti smanjivanje carina na uvoz i novih i polovnih automobola za 50 odsto.

"Srbija će od 2009. godine početi sa primenom Sporazuma da bi EU pokazala da je spremna i sposobna da ga sprovede u delo", naglasio je Đelić.

Radi se o usklađivanju zakonodavstva Srbije, a Ministarstvo trgovine će biti zaduženo da pripremi Zakon o zaštiti konkurencije, dok Ministarstvo finansija do 20. novembra treba da pripremi zakon.

Što se tiče carine, od 1. januara 2009. godine ona će biti svedena na 22 odsto za uvoz robe iz EU, a na nove i polovne automobile biće snižena sa 20 na 10 odsto, rekao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: