Uskoro poziv za partnera za RTB Bor

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da će uskoro biti objavljen međunarodni tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 13.06.2008.

16:47

Default images

"Država ne bi prodavala RTB Bor već bi po modelu zajedničkog ulaganja pronašla na konkursu najboljeg investitora, koji bi uložio u izgradnju nove topionice, nove opreme i postao partner države Srbije u daljem razvoju Bora", rekao je ministar ekonomije.

Kako je naveo, ukoliko bude pronađen adekvatan strateški investitor svi državni dugovi biće pretvoreni u kapital RTB Bora, tako da investitor ne bi zatekao dugove, ali bi imao obavezu da izmiri komercijalne dugove.

"Obaveza investitora ne bi bila da plaća cenu, jer mi ne bi prodali RTB Bor, već da plati komercijalne obaveze, investira i obezbedi veću proizvodnju i izvoz", rekao je Dinkić i dodao da neće moći svako da se javi na konkurs već će se tražiti odgovarajući nivo prihoda i prometa u industriji bakra i kompanija koja se već dokazala u toj oblasti. On je naveo da je za Bor zainteresovano nekoliko uglednih kompanija iz Japana, SAD i Nemačke, ali ostaje da se vidi da li će se one javiti na tender za izbor strateškog partnera.

Ugovor sa prvoplasiranim ponuđačemna drugom tenderu za RTB Bor, austrijskom kompanijom Atek, poništen je jer ni u dodatnom roku nije uplatila ponuđenu cenu od 466 miliona dolara.

Vlada Srbije odlučila je nakon toga da se o prodaji RTB-a pregovara sa SMR-om, koji je u sastavu Bejzik elementa čiji je vlasnik Oleg Deripaska, ali ta kompanija nije dostavila garanciju u određenom roku. Ruska kompanija je za RTB ponudila od 370 miliona dolara i investicioni program od 414 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: