Alijanc pregovara o ulasku u Srbiju

Osiguravajuća kompanija Alijanc (Allianz) pregovara sa vladom Srbije o preuzimanju jednog od osiguravajućih društava i ulasku na srpsko tržište. Mogući cilj - Dunav?

Srbija

Izvor: Beta, Novosti

Sreda, 21.05.2008.

08:38

Default images

"U toku su pregovori sa vladom Srbije o preuzimanju jednog od osiguravajućih društava", rekao je potpredsednik Alijanca Klaus Junker otvarajući podružnicu te velike evropske osiguravajuće kuće u Ljubljani. "Želimo da potražimo prave mogućnosti i pravi trenutak da se proširimo i na zapadni Balkan", dodao je on.

Beogradski list Novosti piše da je jasno "meta" ove kompanije može da bude samo Dunav osiguranje, iako Junker ne pominje o kojoj srpskoj osiguravajućoj kući je reč, niti su u nadležnim ministarstvima znali o čemu je reč.

Naime, posle prodaje DDOR "Novi Sad" italijanskoj Fondijariji, jedino je Dunav osiguranje ostalo u državnim rukama. Pored toga, Dunav je velika osiguravajuća kuća koja drži trećinu srpskog tržišta osiguranja što se uklapa u klasičan profil i način na koji je Alijanc do sada započinjao poslove u drugim zemljama.

Sagovornici lista Novosti navode da je Alijanc na nova tržišta ulazio isključivo na dva načina - ili kupujući veliko državno osiguravajuće društvo, koje već poseduje znatan udeo na tržištu, ili započinjući posao "od nule", to jest kroz grinfild licencu.

Alijanc se, podseća list, svojevremeno interesovao i za kupovinu novosadskog DDOR osiguranja, za koji je i otkupio tendersku dokumentaciju. Međutim, izostala je i konačna ponuda, najviše zbog "razvlačenja" tendera i raznih odlaganja.

Alijanc je vodeća osiguravajuća kuća u Srednjoj i Istočnoj Evropi, koja je na slovenačko tržište ušla preko mađarske podružnice Alijanc Hungarija i ima ambicije da se proširi i na zapadni Balkan.

"Na tržište jugoistočne Evrope smo već ušli u prvim godinama ove decenije, gde imamo podružnicu u Hrvatskoj pod imenom Alijanc Zagreb, koja zauzima treće mesto na tržištu, a povezani smo i sa jednom od vodećih banaka u jugoistočnoj Evropi, Zagrebačkom bankom", kaže on.

Preko svog osiguravajućeg partnera u Hrvatskoj, Alijanc želi da se proširi i na tržište Bosne i Hercegovine. "Prisutni smo u Hrvatskoj, sada i u Sloveniji, tako da nas definitivno zanima i dublja saradnja sa drugim tržištima na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Junker.

Trenutno je glavno tržište Alijanca Evropa, gde je grupa ostvarila 70 odsto svih prihoda, koji su u 2007. dostigli 102,6 milijardi evra, i u odnosu na 2006. bili su veći 1,5 odsto. Čista dobit grupe prošle godine je povećana 13,5 odsto, na 7,9 milijardi evra. Alijanc ima 180 hiljada zaposlenih i obavlja usluge za više od 80 miliona klijenata u 70 država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: