Inženjeri Fijata uskoro u Zastavi

Generalni direktor Grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević izjavio je da u radnu posetu kragujevačkoj fabrici uskoro dolaze inženjeri italijanske kompanije Fijat.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 17.05.2008.

13:40

Default images

"Sve se odvija onako kako je započelo i inženjeri Fijata dolaze da radimo tehničko-tehnološki posao na realizaciji projekta", rekao je Radojević i dodao da "slede detaljne analize, snimanje stanja, sagledavanje mogućnosti prebacivanja novih tehnologija i mogućnosti prihvatanja postojeće infrastrukture".

Ocenjujući da "u toj saradnji ništa nije usporeno, niti da išta ukazuje na to da Fijat ima neku zadršku u tom poslu sa Zastavom", Radojević je naveo da "ministarstvo ekonomije odlučuje o privatizaciji Zastave" i da ne veruje da bi bilo ko napravio štetu kragujevačkoj fabrici kada je reč o saradnji sa torinskom fabrikom.

Podsećajući da Zastava sa Dženeral motorsom ima petogodišnji ugovor o sklapanju "astre klasik", koji treba da počne krajem ove godine, on je rekao da će taj posao sačekati dogovor izmedju Fijata, kao budućeg većinskog vlasnika kragujevačke fabrike automobila i te američke kompanije.

Prema Memorandumu o zajedničkom ulaganju u Zastavu, italijanska kompanija koja je najavila ulaganja od 700 miliona evra imala bi 70 odsto vlasništva, a država Srbija prihvatanjem Zastavinih dugova i ulaganjem 100 miliona evra ili 30 odsto vlasništva.

Fijat, prema Memorandumu, namerava da u Kragujevcu do kraja 2009. počne proizvodnju potpuno novog modela automobila A klase, a planirani obim proizvodnje je 200 hiljada automobila godišnje.

U drugoj fazi, do kraja 2010. godine Fijat bi trebalo da počne proizvodnju još jednog modela B klase, čime bi ukupna proizvodnja u Zastavi porasla na 300 hiljada vozila godišnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: