Telekom Srbije hoće Tuš Telekom?

Slovenački dnevnik za privredu i finansije Finance nezvanično saznaje da Telekom Srbije želi da kupi slovenački Tuš Telekom.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 07.05.2008.

11:17

Default images

Tim povodom list u današnjem izdanju objavljuje anketu slovenačkih privrednika iz oblasti telekomunikacija, u kojoj eventualnu nameru Telekoma Srbije smatraju normalnom težnjom za daljim širenjem.

Slovenački preduzenik u Beogradu Igor Lavš tim povodom kaže da "Telekom Srbija već neko vreme ima izrazite ambicije da postane regionalni igrač".

Lavš smatra da je upravo zbog toga Telekom Srbije "počeo kupovine u Crnoj Gori, a preuzeo je i Telekom Republike Srpske. Takve ciljeve ima i u februaru izabrano novo rukovodstvo zbog čega ulazak na slovenačko tržište ne bi bio iznenađenje" i podsetio da se na takav korak nedavno odlučio beogradski Komtrejd, koji je postao vlasnik slovenačkog Hermes Softlaba".

Slovenački privrednik u Beogradu još kaže da je i u Srbiji sazrela spoznaja da širenje samo na domaćem tržištu više nije dovoljno, već da treba gledati i mimo granica države.

On ističe da bi "ulaskom novog akcionara dobio i Tuš, kojem bi to, verovatno, olakšalo širenje u Srbiji, a sa vlasnikom iz srodne grane bi stekao i dodatna iskustva".

Predsednik uprave Telekoma Slovenija Bojan Dremelj ističe da njegova firma "ima veoma jasnu strategiju širenja na tržišta jugoistočne Evrope, jer je svesna da se na zrelom i zasićenom domaćem tržištu ne može više postići zadovoljavajući rast".
"I drugi telekomi vide šansu za rast u širenju poslovanja, a Telekom Srbije je prvi korak napravio kupovinom Telekoma Republike Srpske", kaže Dremelj, i dodaje da "poslovne planove Srba i Tuša, istina, uprava ne poznaje, ali njihovo povezivanje vidi kao logičan i
normalan korak".

I bivši prvi čovek slovenačkog Mobitela Anton Mazelj kaže da su "ciljevi, ambicije, vodeća snaga svakog preduzeća."

"Ako Telekom Srbija zaista uđe u Tuš Telekom, Slovenci bi bili zadovoljni, jer je reč o dobrom potezu, koji obećava brži razvoj. Za Tuš je povezivanje dobro došlo, jer bi stekao mogućnosti za širenje, a pre svega partnere i veze".

Povezivanje srpske i slovenačke firme je normalno i za ministra za razvoj i bivšeg prvog nadzornika Telekoma Žigu Turka, koji kaže da je "poslovno i povezivanje kapitala na Balkanu sve češće, a protoka informacija u svim pravcima ima mnogo".

Tu oblast, smatra Turk, ne žele da osvoje i povežu samo domaća preduzeća, veći i stranci, na primer Mobilcom, Dojče Telekom. Bivše stope rasta samo kod kuće više nisu moguće, zbog čega treba osvajati nova tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: