Počinju radovi na brani Rovni

Radovi na brani i akumulaciji Rovni kod Valjeva, ključnim objektima za rešavanje problema vodosnabdevanja u Kolubarskom regionu, počeće u petak, 11. aprila.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.04.2008.

08:20

Default images

Procenjena vrednost radova za ovu godinu je milijardu dinara, a brana i akumulacija će služiti sa snabdevanje vodom Valjeva, Mionice, Lajkovca, Lazarevca, Uba i drugih naselja, za potrebe EPS-a, kao i za ublažavanje poplavnog talasa, obezbeđenja biološkog minimuma u Kolubari nizvodno od brane, zadržavanje nanosa i drugo.

Radovi na brani i akumulaciji, koja se nalazi na regionalnom putu Valjevo-Debelo Brdo, na deset kilometara od Valjeva, biće završeni u toku 2009. godine, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izgradnja brane i akumulacije Rovni je započela još 1988. godine, ali je zbog teške ekonomske situacije u zemlji i malih ulaganja u sektor vodoprivrede još u izgradnji.

U protekle tri godine su uložena značajnija sredstva, pa radovi na izgradnji brže napreduju.

Ugovor za nastavak izgradnje brane Rovni u 2008. godini potpisali su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Republička direkcija za vode i JP Kolubara, a ugovor je vredan 800 miliona dinara.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predviđa da će u toku ove godine iz NIP-a biti uloženo još 200 miliona, tako da će ukupna investicija u 2008. godini biti milijardu dinara.

U 2009. godini potrebno je oko 800 miliona dinara da se objekat stavi u funkciju, odnosno da se izvrši tehnički pregled, probno punjenje akumulacije i dobije upotrebna dozvola.

Investitor je Republika Srbija preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Republičke direkcije za vode i JP Kolubara iz Valjeva, a glavni izvođač radova je "Hidrotehnika - Hidroenergotehnika" iz Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: