Atek poslao novi zahtev?

Austrijski Atek u petak uveče najpre saopštio da odustaje od kupovine RTB-a Bor, a onda uputio novi zahtev srpskoj vladi.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.04.2008.

08:24

Default images

Austrijska kompanija Atek objavila je u petak oko 20 sati da odustaje od kupovine Rudarsko-topioničarskog basena Bor, a onda je tri minuta pre ponoći, kada je isticao rok za uplatu ukupne kupoprodajne cene, Agenciji za privatizaciju dostavila novi zahtev za izmirenje te obaveze.

Atek je predložio da od preostalih 316 miliona dolara odmah uplati 230 miliona, a ostatak od 86 miliona dolara do 7. maja ove godine.

Uz to, Atek je spreman i da odmah uplati garanciju od 60 miliona dolara za dobro izvršenje posla kao i dodatnih pet miliona dolara koje bi mu se, uz već uplaćenih 10 miliona dolara garancije, naplatili u slučaju da odustane od kupovine RTB-a i uplate ukupne cene.

"Kompanija Atek se nije povukla iz tendera i rešena je da, u slučaju pozitivnog odgovora Agencije za privatizaciju Srbije, uspešno okonča proces privatizacije RTB Bor u skladu sa preuzetim obavezama", navodi se u najnovijem saopštenju te kompanije.

Očekuje se da nova ponuda Ateka bude razmatrana početkom sledeće nedelje, a u Agenciji za privatizaciju nije bilo moguće dobiti bilo kakve informacije.

Atek je prethodno u petak tražio produženje roka za dva meseca, a taj zahtev je Agencija za privatizaciju odbila i objavila da će ugovor sa tom austrijskom kompanijom biti poništen ako do ponoći ne uplate ceo iznos, a pregovori početi sa ruskim SMR-om.

U prvom sinoćnjem saopštenju, u kojem je Atek objavio da odustaje od kupovine RTB-a Bor, izraženo je žaljenje jer nije postignut dogovor u vezi privatizacije RTB-a Bor. "Atek je bio spreman da juče uplati veći deo ugovorene kupovne cene, kao i da priloži garancije za dobro obavljen posao, ali nažalost Agencija za privatizaciju Republike Srbije to nije prihvatila. Kompanija Atek želi da istakne činjenicu da su globalna kriza na kreditnim tržištima, kao i trenutna politička nestabilnost u Srbiji, u značajnoj meri osujetile napore Ateka da zatvori finansijsku konstrukciju za kupovinu RTB Bor", navedeno je u saopštenju.

Atek je napomenuo da je konzorcijum banaka, koji je prvobitno bio nosilac čitavog kreditnog aranžmana, doneo odluku da ne finansira nikakve projekte u Srbiji do kraja godine.

Pored toga, dodatni problem je nastao u poslednja dva dana, kada je grčka kompanija Mitilineos podnela sudsku tužbu protiv RTB Bor, za iznos od 65 miliona dolara i zahtevala od kompanije A-tek da uplati navedenu sumu.

Kompanija A-tek će nastaviti da igra aktivnu ulogu na srpskom tržištu i uverena je da će doprineti budućem privrednom rastu u Srbiji, navedeno je u saopštenju austrijske kompanije.

Agencija za privatizaciju predhodno je odbila zahtev kompanije Atek za produženje roka za uplatu novac za kupovinu RTB Bor i saopštila da "ostaje pri stavu da će, ukoliko Atek juče do ponoći ne uplati ostatak kupoprodajne cene, ugovor o prodaji RTB Bor biti raskinut".

"U tom slučaju, Agencija će naplatiti licitacionu garanciju u iznosu od deset miliona dolara, a do sada uplaćenih 150 miliona dolara ostaje na posebnom računu u Narodnoj banci Srbije", saopštila je Agencija. Kako saznaje B92, država ne namerava da Ateku vrati 150 miliona dolara koje je ta kompanija već uplatila kao deo kuporpodajne cene, jer smarta da im je već dovoljno izašla u susret i da se ta "kompanija ponela kao neozbiljan kupac".

Kako navodi naš izvor, status tog novca nije regulisan nijednim članom Zakona o privatizaciji jer je Ateku odobravanjem uplate samo dela sume već napravljen presedan. To je učinjeno jer se radi o velikoj investiciji i transakciji i zbog uveravanja da će austrijska kompanija uplatiti novac. Atek će verovatno tražitii argumente da zahteva povraćaj tog novca, ali država će insistirati da se novac ne vraća, istakao je taj izvor za B92.

Dinkić: Ugovori se moraju poštovati

Neozbiljno ponašanje investitora, kaže minitstar Dinkiæ
Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da ugovori u Srbiji moraju da se poštuju i da je zbog toga Ateku odbijeno novo produženje roka za uplatu novca za kupovinu RTB Bor.

"Ako investitor nije u stanju da poštuje ugovor u pogledu uplate cene koju je sam ponudio, kako može da mu se veruje da bi on upravljao borskim basenom i u narednom periodu izvršio sve ugovorom predviđene investicije", kazao je Dinkić.

On je istakao da se to posebno odnosi na ulaganje blizu 180 miliona dolara za izgradnju nove topionice u Boru kojom bi konačno trebalo da se reši pitanje zagađenja životne sredine.

"Ako investitor iz dva puta nije mogao da uplati dogovorenih 466 miliona dolara, bilo bi neozbiljno da mislimo da može da izvrši druge ugovorne obaveze", dodao je Dinkić.

Sindikati: Puno problema za RTB ako Atek odustane

Radnici u RTB zatečeni su vešću da je Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajni ugovor jer do ponoći austrijska kompanija nije uplati preostali novac, kaže predsednik samostalnog sindikata RTB Dragan Aleksić.

"Bilo kakvo odlaganje, a ne konačno rešenje mislim da nije dobro za našu kompaniju. Ta agonija traje već sigurno dve godine, mi smo u nemogućnosti da poslujemo, a cena bakra je dobra. Trebalo bi da uđemo u jedan ozbiljan aranžman, u neke ozbiljne i kredite i investicije koje su najpotrebnije RTB-u, da bi kada proizvedemo i prodamo bakar, mogli da vratimo i kredite i investicije“, kaže on.

Predsednik Nezavisnog sindikata RTB-a Bor Rudolf Navijalić, izjavio je da će nakon odustajanja austrijskog Ateka od kupovine tog preduzeća, RTB imati "mnogo problema".

"Ministarstvo ekonomije je nedvosmisleno reklo da će RTB imati probleme ukoliko Atek ne uplati novac, jer više ne bi bilo značajnih subvencija za borsko preduzeće", rekao je Navijalić.

On je dodao da bi u tom slučaju RTB imao obavezu i da uplaćuje poreze i doprinose, i da bi firma došla "pod udar strogog i restriktivnog Zakona o zaštiti životne sredine".

"Mi sada nismo u situaciji da poštujemo sve ekološke standarde i u skoroj budućnosti bi moglo da dodje do zatvaranja Topionice bakra", ocenio je Navijalić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: