RTB: Bivši radnici traže 75 mil. €

Predstavnici bivših zaposlenih i penzionera RTB Bor traže da im se od iznosa ostvarenog prodajom RTB-a isplati 75 miliona evra

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2008.

15:19

Default images

Oni su uručili zahtev Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja da im se taj iznos isplati kao novčana nadoknada koja im pripada na osnovu izmena Zakona o privatizaciji.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca za više opština u istočnoj Srbiji Zvonko Živanjević rekao je da oko 15 hiljada bivših radnika i penzionera polaže pravo na novčanu nadoknadu koja bi iznosila 200 evra po godini radnog staža, i to po osnovu člana 42 i 43 Zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji.

Živanjević je napomenuo da je u javnosti stvorena pogrešna slika da bivši zaposleni žele nešto da "otmu" zaposlenima u RTB i podvukao da oni traže samo novčanu nadoknadu, ali ne iz 25 miliona evra, koliko je predviđeno za 4.691 zaposlenog u RTB-u, već od 466 milona dolara za koliko je borski basen prodat austrijskom Ateku.

On je naveo da "kolaju glasine" i da Atek još nije dostavio bankarsku garanciju, kao i da u tom sindikatu strahuju da ne nastanu slični problemi kao sa Kupromom. On je dodao i da Samostalni sindikat nije imao uvid u Ugovor o prodaji RTB-a, kao i da su tražili od Agencije da im se dostavi.

Deo bivših zaposlenih Rudarsko-topioničarskog basena Bor je prilikom odlaska iz firme 2001. dobio po osnovu socijalnog programa 100 evra po godini radnog staža, dok su oni koji su napustili firmu 2006. dobili 200 evra po godini radnog staža.

Predstavnici bivših radnika tvrde da, međutim, to pravo na socijalni program iskoristilo svega 2.500 radnika, dok ostali, odnosno penzioneri nisu dobili ništa i još jednom podvlače da se ne traži novac od socijalnog programa, već pravo na novčanu nadoknadu po osnovu viška od ostvarene prodajne cene od privatizacije.

Oni kažu da je od imovine RTB ostalo još mnogo toga da se proda, kao i da će biti novca da se namire svi poverioci. Tu su pre svega hoteli u Crnoj Gori, hotel u Sloveniji, Hrvatskoj, deo hotela Jelen na Crnom Vrhu, kao i prostorije Jugoterma u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: