RTB Bor prodat austrijskom Ateku

Potpisan ugovor o prodaji RTB Bora austrijskom konzorcijumu "Atek-Briksleg". Vlada donela odluku na telefonskoj sednici.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 06.02.2008.

19:05

Default images

Odluka da se zakaže telefonska sednica na kojoj bi se ministri izjasnili o prodaji RTB-a usledila je tek nakon upozorenja ministra ekonomije Mlađana Dinkića da će Srbija izgubiti veliku investiciju ako se do sutra Vlada ne izjasni o finalnom ugovoru o prodaji Bora.

Austrijski Atek pobedio je na tenderu za prodaju imovine RTB-a Bor i prenos eksploatacionih prava ponudivši 466 miliona dolara i investicije od 180 miliona dolara, koje su tokom pregovora povećane na 230 miliona dolara.

Najveći deo biće uložen u osavremenjivanje topionice, kako bi godišnje proizvodila 300 do 400 hiljada tona bakarnog koncentrata. U topionicu i rafinaciju će biti investiran 131 milion, u rudnik bakra Bor 67,5 miliona, a u rudnik bakra u Majdanpeku 31,5 miliona dolara. Kupac se obavezao da u roku od četiri godine u borskom kombinatu uvede ekološke standarde u skladu sa važećim u Srbiji. Njegova obaveza je i da u naredne tri godine ne otpusti nikog od 4.691 zaposlenih u RTB-u.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je rekao da će pivatizacija RTB-a i modernizacija proizvodnje omogućiti siguran posao za pet hiljada radnika te firme. U Sindikatu RTB-a tvrde, međutim, da upravo radnici nisu obavešteni o detaljima koji se odnosi na socijalni program. Predsednik sindikata "Nezavisnost" u Topionici i Rafineriji RTB Dragan Jankucić kaže da sindikati nisu uspeli da se dogovore sa austrijskom kompanijom "Atek" o visini otpremnine za radnike RTB. "Na snazi će biti samo obavezni socijalni program po kome je Atek dužan da u naredne tri godine zadrži na poslu više od četiri hiljade zaposlenih u RTB-u", objasnio je Jankucić.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, povodom potpisivanja ugovora o prodaji imovine RTB-a i ustupanja eksploatacionih prava, rečeno je da je 25 miliona dolara od prodajne cene namenjeno za isplatu nagrada za 4.691 radnika tog kombinata .

Dinkić je rekao da nema ništa protiv toga, ako se sindikati saglase, da se od tog iznosa isplate i bivši radnici i penzioneri RTB-a.

Iako razume primedbe sindikata, ekonomski novinar Miša Brkić smatra da radnici nemaju razloga za nezadovoljstvo. "Posle svih peripetija oko prodaje RTB-a, kada je Kuprom odustao i napravio aferu, danas možemo da kažemo da smo dobro udali Bor. Atek se pokazao kao ozbiljna kompanija koja je već tokom pregovora sa Vladom insistirala da se jasno preciziraju svi detalji ugovora. Što se tiče cene, tender je održan, a to znači da smo dobili pravu cenu za Bor", kaže Brkić.

Kovačević:Prihvatljivi ugovoreni elementi za RTB

Ugovorena cena za imovinu RTB Bor i i investicije je prihvatljiva, ocenio je stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević.

On je izjavio Tanjugu da nije neobično što nije ugovoren dodatni socijalni program, jer kupac i nema obavezu prihvatanja programa, s obzirom na to da on kupuje imovinu preduzeća, a ne kapital.

"Ne znam na koji način bi se socijalni program napravio, jer on ima smisla kada se kupuje kapital jednog preduzeća i kada se daju određene garancije u pogledu statusa zaposlenih", rekao je Kovačević, objašnjavajući da je u ovom slučaju kupac preuzeo imovinu od koje će organizovati samo svoje poslovanje.

Na pitanje da li je prihvatljivo povećanje obaveznih investicija sa 180 na 230 miliona dolara, Kovačević je odgovorio da on generalno nije pobornik "ideje da se kod privatizacije kao uslov uzima visina investiranja".

"Normalno bi bilo pustiti kupca da sam radi, kad postane vlasnik. Ne vidim zašto bi se određivalo koliko će on investirati, jer ako mu je opravdano da investira više on će uzeti nove kredite i to uraditi", objasnio je Kovačević.

On je naveo da je jedini pametniji potez koji je mogao da bude povučen bilo uređenje ekoloških propisa, kako bi se sad "tačno znalo šta će od prašine otići u vazduh, a od tečnosti u vodu".

Drakulić: Prihvatljiva ugovorena suma za investicije

Vlasnik kompanije "Ist point", koja je svojevremeno bila zainteresovana za kupovinu RTB Bor, Zoran Drakulić rekao je Tanjugu da su "ugovorena suma za kapital i investicije maksimum koji je mogao da bude postignut u pregovorima o prodaji" te kompanije.

"To je maksimum koji je mogao da se postigne u ovom trenutku. Ispod tih 230 miliona dolara i nije moglo da se ide. U svakom slučaju će morati da se uloži onoliko koliko se mora, jer mora da se uvede nova tehnologija", rekao je Drakulić.

On je dodao da iznos od blizu 700 miliona dolara za imovinu i investicije nije konačan, jer treba uračunati i izdvajanja za ekologiju i zaštitu životne sredine, podsetivši da će biti potrebno mnogo više sredstava od 50 miliona dolara koliko je za to predvidela Vlada Srbije.

"Prema našim procenama, troškovi za ekologiju u narednih šest do sedam godina kreću se oko 250 miliona dolara", naglasio je Drakulić. Prema njegovim rečima, to što nije ugovoren dodatni socijalni program ne predstavlja toliki problem, jer "će se verovatno naći neki kompromis".

Drakulić je naglasio da je spreman da sarađuje sa "Atekom" pošto rade u sličnoj branši.

"Mi smo spremni da trošimo sve količine koje oni proizvedu i sigurno ćemo se tim povodom sresti i razgovarati o tome", naveo je Drakulić, dodajući da je najlogičnije da se "roba" iz RTB-a zbog svih ušteda troškova prodaje "Ist pointu".

Atek dobio RTB na ponovljenom tenderu

Austrijski Atek proglašen je prvorangiranim ponuđačem na ponovljenom tenderu za privatizaciju RTB-a Bor, na koji je stigla još samo ponuda ruskog SMR-a, dela kompanije Bejzik element Olega Deripaske, koja je ponudila 370 miliona dolara, uz investicije od 414 miliona dolara.

Drugi tender za prodaju eksploatacionih prava i borskog kompleksa u kojem su rudnici bakra Bor i Majdanpek i Topionica i rafinacija bankra, raspisan je 31. avgusta sa početnom cenom od 340 miliona dolara i minimalnim investicijama od 180 miliona dolara.

Prvi tender je poništen u aprilu 2007. godine pošto rumunski Kuprom, koji je pobedio sa ponudom od 400 miliona dolara, ni u dodatnom roku nije uplatio ponuđenu cenu.

Pregovori sa austrijskom kompanijom "Atek" produženi su 8. januara za 30 dana, a taj rok ističe sutra. Po Zakonu o privatizaciji, rok za pregovore sa potencijalnim kupcem moguće je produžiti samo jednom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: