"Dahta" odustala od kupovine JRB

Prvoplasirani singapursko-kiparski konzorcijum „Dahta“ odustao od kupovine najveće srpske kompanije za rečni transport JRB.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2008.

14:41

Default images

U Agenciji za privatizaciju su saopštili da prvoplasirani, kog čine kompanije „Daxin“ i „Tamoza“, nije naveo razloge zbog kojih odustaje od kupovine 70 odsto akcija "Jugoslovenskog rečnog brodarstva" (JRB), a da rok za potpisivanje ugovora sa prvoplasiranim ističe 29. januara ove godine.

Do tada bi, prema zakonu, Agencija za privatizaciju trebalo da ispita opravdanost razloga za odustajanje od pregovora. U slučaju da ne postoje opravdani razlozi za odustajanje od pregovora, Agencija bi konzorcijumu „Dahta“ mogla da naplati bankarsku garanciju koja za ovaj posao iznosi 300 hiljada evra. Proplasirani do 29. januara takođe ima pravo na se vrati u pregovore.

Posle pomenutog datuma, Agencija bi pregovore trebalo da nastavi sa drugoplasiranim. Ukoliko bi i drugoplasirani odustao, tender za privatizaciju JRB bio bi ponovljen.

Podsetimo, drugoplasirani Palmali Shiping (šiping) sa Malte tvrdi da kopije ugovora koje dokazuju da se prvoplasirani kiparsko-singapurski konzorcijum „Dahta“ bavio rečnim transportom predstavljaju falsifikat. Bavljenje rečnim transportom bilo je jedan od uslova zahtevanih na tenderu za Jugoslovensko rečno brodarstvo.

Konzorcijum je za JRB ponudio 32,25 miliona evra, uz investicije vredne 10 miliona.

JRB je četvrta po veličini transportna kompanija na donjem toku Dunava. Raspolaže sa 200 plovila, od toga 25 brodova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: