Da li će biti jeftinog ulja i kada?

Nijedna firma u Srbiji nije dobila dozvolu za bescarinski uvoz ulja, koje bi se prodavalo po 95 dinara za litar.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.01.2008.

12:20

Default images

Kako za B92 kažu u Ministarstvu finansija, do sada su dve firme podnele zahtev da na osnovu odluke Vlade Srbije uvezu ulje bez carine, ali se ne zna kada će i da li će dozvole za to i dobiti jer su podnele nepotpunu dokumentaciju.

Radi se o firmi „Vestern stajl“ iz Ivanjice koja je tražila da uveze 10.000 tona i pirotskoj firmi „Velek sport“, koja bi uvezla 500 tona, a obe su dobile dodatan rok da podnesu dokumentaciju koja im nedostaje.

Nijedna od dve firme nije dostavila dokaze o sklopljenim ugovorima sa malorpodajama u kojima bi se to ulje prodavalo, a bez čega im rešenje o uvozu ne može biti izdato jer država želi da se osigura da će ulje zaista bito prodavano u trgovinama, a ne da će ih uvesti za svoje potrebe.

U Ministarstvu finansija ističu da nijedan litar ulja ne može biti uvezen bez dozvole tog ministarstva

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević je pre nekoliko dana izjavio da je uvezen skoro čitav kontigent od 15.000 tona jestivog ulja, te da očekuje da se ovih dana pojavi u prodavnicama.

Njegova cena, kako je dodao, bila bi oko 95 dinara, što je za oko 20 dinara jeftinije od ulja domaćih proizvodjača. Vlada Srbije donela je 6. decembra prošle godine odluku o uvozu 15.000 tona jestivog ulja čija cena će biti najviše 95 dinara po litru i na koje se neće plaćati carina i koja će važiti do 8. aprila.

Proizvodna cena jestivog ulja u srpskim uljarama uvećana je 19. novembra za približno 20 dinara i premašila je 100 dinara, što je uslovilo poskupljenje u maloprodaji.

Poznavaoci tvrde da je interesovanje za bescarinski uvoz ulja slabo jer kalkulacije uvoznika pokazuju da im se taj posao ne isplati, piše list Blic.

Upućeni u dešavanja sa cenama ulja na svetskom tržištu kažu da bi maloprodajna cena od 95 dinara po litru mogla da bude postignuta ili tako što bi uvozniku taj posao bio na granici isplativosti ili tako što bi se opredelio za nabavku suncokretovog ulja nižeg kvaliteta.

I u samoj Evropskoj uniji suncokretova ulja mogu biti i ona napravljena sa tek polovinom tog sastojka, a ostalo su soja i uljana repica. Na deklaracijama se to, istina, tamo i navodi pa su cene tih mešavina niže - idu oko 0,92 evra, ali je pitanje kako bi te deklaracije bile prevedene kod nas i da li bi bile stavljene toliko uočljivo da ih kupac vidi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

5 h

Podeli: