Cilj e-uprave poboljšanje života

Usvajanje strategije razvoja elekronske uprave (e-uprave) u Srbiji uticaće na poboljšanje kvaliteta života građana.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 16.01.2008.

09:25

Default images

Elektronska uprava će pružiti jednake mogućnosti svim socijalnim grupama, izjavio je potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine Gabor Lodi i na skupu "Zajedno za e-upravu u Srbiji" dodao da se problemi korišćenja informacionih tehnologija u Srbiji ogledaju u velikom zaostatku za zemljama razvijene komunikacione infrastrukture.

"Informaciono društvo i društvo bazirano na znanju osnovni su ciljevi kojima danas teže i razvijene i manje razvijene zemlje. Trenutni nivo korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija je takav da je praktično nemoguće ostvariti poslovnu i administrativnu saradnju sa razvijenim društvima bez korišćenja ovih tehnologija", rekao je Lodi.

Potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine Tamaš Korhec rekao je da je pokrajinska administracija gotovo celokupno poslovanje obavlja elektronskim putem, a više od polovine službenika ima računar, dok je cela pokrajinska administracija umrežena.

"Cela strategija eUprave u Vojvodini je jedan segment razvoja u okviru Strategije razvoja i reforme pokrajinske uprave, koju je Skupština Vojvodine usvojila 2006. godine. Ovaj dokumenat ima za cilj da ponudi celokupnu viziju sa svim aktivnostima i merama kako da stignemo do kvalitetne i dobre uprave na nivou Vojvodine", rekao je Korhec.

Pomoćnik ministra za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Nebojša Vasiljević rekao je da su u 2008. godini predviđene brojne aktivnosti koje treba da omoguće brže uvođenje e-uprave.

Uvođenje elektronske uprave omogućiće građanima da putem interneta lakše obavljaju komunikaciju sa državnom administracijom, poput naručivanja izvoda iz matične knjige rođenih internetom, umesto dolaska na opštinski šalter.

Organizatori današnjeg skupa bili su Izvršno veće Vojvodine, Telekom Srbija i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: