Rotšild savetnik za Jat ervejz

Vlada Srbije izabrala je konzorcijum koji predvodi "Rotšild" za privatizacionog savetnika aviokompanije Jat ervejz (Airways).

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.09.2007.

15:40

Default images

Prema ranijim najavama, savetnik bi trebalo da preporuči i pripremi najefikasniji i najbolji način prodaje srpske aviokompanije, koja je u državnom vlasništu.

Američka investiciona banka "Rotšild" je u poslednjih devet godina uspešno realizovala vise od 30 investicionih projekata u oblasti avioindustrije ukupne vrednosti više desetina milijardi evra.

Prema tabeli koja je data u saopštenju Agencije za privatizaciju ponuđena fiksna naknada "Rotšildovog" konzorcijuma iznosila je milion i 188.000 evra, a drugog 950.000 evra. Odabrani konzorcijum sa "Rotšildom" na čelu tražio je manje para za uspešno obavljen posao - 0,98 odsto od vrednosti transakcije, a drugi konzorcijum 1,5 procenata, navedeno je u saopštenju.

"Rotšild" je kao vodeći finansijski savetnik u februaru ove godine uspešno okončala prodaju britanskog avioprevoznika Britiš mediterenijen ervejz (British Mediterranean Airways). Takođe, stručnjaci ove investicione banke bili su vodeći finansijski savetnik Vlade Italije u proceni i realizaciji druge ponude za prodaju akcija „Al Italia“ (jun 1998. godine), a zatim i u vezi strateškog spajanja između „Al Italia“ i „Air France“, okončanog u julu 2001. godine. "Rotšild" je bio i savetnik Ministarstva finansija Republike Nemačke u prodaji preostalih 18,2 odsto državnog kapitala u kompaniji „Fraport“, savetnik Vlade Portugala u privatizaciji „TAP Air Portugal“, kao i vodeći finansijski savetnik u preuzimanju 75 odsto akcija Budimpeštanskog aerodroma od strane najvećeg avio operatera u Velikoj Britaniji kompanije „VAA“.

U konzorcijumu koji je će biti privatizacioni savetnika za Jat ervejz su i beogradska kompanija Citadel fajnenšel advajzori (Financial Advisory), britanske firme Klajd i ko (Clyde & Co) i Evijejšon ekonomiks (Aviation Economics) i ekološki savetnik Dekonta.

Drugoplasirani ponuđač na konkursu bio je konzorcijum koji je predvodio francuski BNP paribas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: