Već tri zainteresovana za RTB Bor

Svoje učešće na tenderu za kupovinu RTB-a Bor već su najavili „Sojuzmetalresurs“, „Vju majning“ i „Ist point“.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.09.2007.

12:01

Default images

Agencija za privatizaciju je raspisala 31. avgusta novi tender za prenos eksploatacionih prava i prodaju imovine Rudarsko-topioničarskog basena Bor, po početnoj ceni od 340 miliona dolara. Rok za dostavljanje konačne ponude za kupovinu ističe 31. oktobra ove godine.

Na novi tender za prodaju najvećeg srpskog proizvođača bakra i plemenitih metala javiće se ruski Sojuzmetalresurs (SMR) i ćerka-firma moskovskog „Baznog elementa“, čiji je vlasnik Oleg Deripaska, zvanično najbogatiji Rus na svetu. „Naš cilj je da godišnje ubiramo prihod od 15 odsto, i u tom cilju nijedna cena za RTB nam nije nedostižna“, kratko je prokomentarisao Džefri Kauli, generalni direktor SMR-a.

Kompanija SMR, članica ruske „Bejzik element“ grupe daće ponudu za RTB koja će zadovoljiti Vladu Srbije i ne očekuje nikakave povlastice, izjavio je Kauli i dodao da će "ponuda ispuniti uslove tendera i očekujemo da će vrednost ponuđenih investicija imati presudan uticaj u izboru najboljeg ponuđača".

Kompanija SMR će ponovo pokušati da kupi imovinu RTB Bora, iako je na prošlogodišnjem tenderu za privatizaciju borskog kombinata, ponudivši samo jedan dolar diskvalifikovana, jer je, kako kažu, bilo očigledno da će tender da propadne. Predsednik Upravnog odbora te grupcije je Oleg Deripaska, koji je u julu u Beogradu razgovarao sa premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, ali on prema rečima Kaulija nije tražio niti je dobio nikakve povlastice u postupku prodaje RTB-a.

Kauli kaže da „šta god da se desi tokom procesa privatizacije, moći će kasnije da prođe kroz naknadnu reviziju i provere, ali mi očekujemo da će proces biti potpuno otvoren i fer i mi nemamo informaciju da je bilo šta gospodinu Deripaski ranije ponudio premijer Koštunica“.

On je naglasio da je za Vladu Srbije, RTB i lokalnu sredinu važnije da novi vlasnik od borskog kombinata napravi profitabilnu kompaniji nego da isplati najvišu cenu. "Planovi SMR su da RTB postane najveći proizvođač bakra u Evropi", naglasio je Kauli, navodeći da trenutno nisu najpovoljniji uslovi za proizvodnju te rude jer se procenjuje da će njena cena u narednih pet godina biti za 30 odsto niža nego prethodne godine.

„Mogućnost da Vlada ponovo ocenu ponude zasniva isključivo na početnoj ceni, nije dobra i ogleda se u srpskoj izreci ’Ne ubijate kravu zbog kilograma mesa’. Naš program je da ponudimo određenu cenu za vrednost imovine RTB Bora, ali uz to da dodamo i druge programe ulaganja i socijalnog razvoja. Imaćemo i programe ohrabrivanja zaposlenih da započnu sopstveni biznis“, objašnjava direktor SMR-a.

On nije želeo da komentariše izjavu vlasnika Ist pointa Zorana Drakulića, koji je najavio učešće na tenderu za prodaju RTB-a da će SMR, ako želi da pobedi na tom tenderu, morati da ponudi milijardu dolara. Uz Ruse ponudu za borsku kompaniju dostaviće i australijska kompanija „Vju majning“ iz Perta, vlasnik dva rudnika nikla i jednog ležišta zlata na tom kontinentu. Prema rečima Miloša Bošnjakovića, izvršnog direktora „Vju majninga“ za Evropu, menadžment australijske kompanije, najpre, želi da se upozna sa uslovima novog tendera za prodaju RTB.

„Gotovo je izvesno da će ’Vju majning’ učestvovati na tenderu za privatizaciju RTB“, naglasio je Bošnjaković i dodao da su „ovde potrebne velike investicije, koje naša komanija može da obezbedi i od RTB-a napravi profitabilnu kompaniju, čijim će se akcijama trgovati na berzi“.

Učešće u nadmetanju za kupovinu ranije je nagovestio i srpski biznismen Zoran Drakulić, predsednik kiparskog Ist pointa, koji je, u konzorcijumu sa britanskim investicionim fondom ORN, na prethodnom, neuspešnom tenderu za prodaju borske kompanije, bio drugoplasirani ponuđač.

Na prethodnom tenderu za prodaju RTB, inače, neophodnu dokumentaciju otkupilo je 16, dok je ponude dostavilo pet firmi. Tada su odbačeni zahtevi za rangiranje američkog Hajteka i ruskog „Baznog elementa“, koji je Tendersku komisiju tada obavestio da ne prihvata da plati minimalnu cenu od 266,7 miliona dolara.

Čeka se tumačenje o učešću Kuproma

Srpska Agencija za privatizaciju zatražila je od Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj pravno tumačenje eventualnog učešća kompanije Kuprom na novom tenderu za prodaju Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Sa Kupromom, koji je pobedio na prvom tenderu za RTB, država Srbija je raskinula kupoprodajni ugovor zbog toga što ni u produženom roku nije uplatio novac koji je ponudio za srpsku kompaniju. Od odgovora Ministarstva zavisiće da li će, ako Kuprom dostavi ponudu, ona biti razmatrana.

Prema dosadašnjem iskustvu u privatizaciji, kupcu firme sa kojim je raskinut kupoprodajni ugovor nije bilo dozvoljavano da učestvuje u ponovljenom postupku njene prodaje, a predstavnici Kuproma su najavili da će učestvovati na novom tenderu za prodaju RTB-a, ako on, kako su naveli, "bude valjano pripremljen".

Dinkić: Sve ide u Bor

Namera države je da radnici dobiju neku vrstu novèane nagrade
Ministar ekonomije Mlađan Dinkić za Novosti kaže da očekuje da tender bude uspešan i da će se postići znatno bolja cenu od početne, s obzirom na to da je svetska cena bakra viša nego ikada pre. On dodaje i da planira da Vladi Srbije predloži da se obaveže „da sav novac koji dobije, kao najveći poverilac RTB-a Bor, uloži upravo u infrastrukturu i ostale potrebe borske opštine“.

Novim tenderom predviđene su investicije od najmanje 180 miliona dolara, što je tri puta više nego po prvom javnom pozivu, a namera države je i da radnici, po okončanju procesa privatizacije, dobiju neku vrstu novčane nagrade.

Ministar kaže da je plan da se, ukoliko postignuta cena premaši gubitke, formira određeni fond za radnike iz kog bi se platio bonus za godine provedene u ovoj firmi. „Sličan model predvideli smo i za Robne kuće Beograd, ali ćemo Vladi predložiti da se on primeni i u slučajevima svih velikih sistema“, objašnjava Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: