EU upozorava Crnu Goru zbog evra

Portparolka Evropske komisije Emilija Tores kaže da Evropska komisija ne prihvata jednostrano uvođenje evra.

Region

Izvor: Beta

Ponedeljak, 08.10.2007.

14:46

Default images

Ona objašnjava da je evro kao valuta uveden u Crnoj Gori i na Kosovu "u posebnim uslovima", ali to "ni u čemu ne menja stav Evropske komisije da ne prihvata jednostranu 'evroizaciju'".

Na molbu da iznese stav o korišćenju evra izvan Evropske unije, posebno imajući u vidu da će Crna Gora, koja ima evro kao sredstvo plaćanja, 15. oktobra potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, Toresova je ukazala na činjenicu da je u Crnoj Gori pre uvođenja evra "korišćena jedna druga čvrsta valuta" i navela da je to "rezultat jedne sasvim precizne prošlosti".

Ona kaže da se zato to ne može porediti sa drugim zemljama, kao što je recimo Island, gde je evro takođe sredstvo plaćanja i naglasila da po pravilu evro može imati samo članica Evropske unije.

"Stav Evropske komisije u slučaju Crne Gore je i dalje isti i ima podršku zemalja članica EU. Uslovi za uvođenje evra su vrlo jasni, određena merila za to moraju biti ispoštovana. A pre svega se mora biti član Evropske unije", podvukla je portparolka Evropske komisije i dodala da iako EU "pravno ne može sprečiti jednostrano korišćenje evra" u zemljama i na teritorijama izvan prostora Unije, za to "postoji određena cena". Inače, londonski "Fajnenšel tajms" piše da će ministri finansija zemalja Evropske unije upozoriti Crnu Goru da jednostrano uvođenje evra kao nacionalne valute nije u skladu sa zakonima Unije.

EU, međutim, neće tražiti od Crne Gore da ukine evro kao nacionalnu valutu nego će ta zemlja biti upozorena da su neophodne strukturne reforme ako želi da koristi evropsku valutu, tvrdi list pozivajući se na diplomatske izvore.

Prema ovom listu, Evropska centralna banka nije do sada sprečavala Crnu Goru da koristi evro kao nacionalnu valutu, ali je problem nastao kada je ta republika dobila nezavisnost.

Đurović: Evro nije prepreka integaciji u EU

Podgorica - Potpredsednica crnogorske vlade Gordana Djurović kaže da uvođenje evra kao zvanične valute u Crnoj Gori "nije problem" za proces njene integracije u Evropsku uniju.

"Pitanje monetarne politike smo rešili tokom pregovora sa EU o sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji", rekla je Đurovićeva i dodala da uvođenje evra nije direktno vezano za ostvarivanje funkcija evrozone i neće uticati na dalji proces priprema Crne Gore za uključenje u Evropsku uniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: