Srbija zbog muzičke piraterije u gubitku 100 miliona evra

Izvor: B92

Petak, 24.01.2003.

16:05

Default images
Prema procenama Društva za zaštitu autorskih prava - Sokoj, budžet Srbije je zbog muzičke piraterije godišnje oštećen i do 100 miliona evra, iako je, prema nekim podacima, priliv u budžet od poreskih prihoda ove grane u nivou prihoda od carina. "Javna je tajna da u našoj zemlji postoje četiri piratske fabrike za proizvodnju diskova", rekao je na konferenciji za novinare direktor Sokoja Ivan Tasić dodavši da su kompletna oprema i mašine stigle iz Bugarske i Ukrajine.

Tasić je naveo da su u pitanju milionski tiraži piratskih izdanja koji se plasiraju najvećim delom na evropsko tržište, a enormne štete trpi i naša država. Na pitanje novinara da kaže nešto više o tim fabrikama, Tasić nije mogao da ih locira, ali je ponovio tvrdnju da se nalaze na teritoriji naše zemlje.

Jedna od tih fabrika je, po rečima Tasića, i "Dženral disk tehnolodži", na čije je pogone za proizvodnju piratskih diskova u centru Beograda, jula prošle godine, izvršena racija. Tom prilikom zaplenjeno je 902.000 piratskih muzičkih diskova, uglavnom stranih autora, a protiv firme su pokrenuta tri postupka pred sudovima, ali ni jedan ni do danas nije okončan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: